Şehriyeli Yayla Çorbası Şehriyeli yayla çorbası, her mevsim büyük bir keyifle tüketilebilen çorba tariflerinden biridir. Özellikle çocukların severek tükettiği yayla çorbası, şehriyeli yapıldığında bir başka güzel oluyor ve tadına bakan herkes çorbayı severek tüketmektedir. Aynı zamanda besleyici özelliği fazla olan şehriyeli yayla çorbasının hazırlanışı da bir o kadar kolay olup zahmet gerektirmeden hazırlanabilir. Şehriyeli Yayla Çorbası Malzemeleri
Sosu için
Şehriyeli Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? Şehriyeli yayla çorbası için kullanacağımız arpa şehriyeyi öncelikli olarak bir tavanın içerisine bir tatlı kaşığı sıvı yağ ile kavurup pembeleşmesini sağlıyoruz. Kavrulmuş olan şehriyeler çorbanın içerisinde fazla şişmeyecek ve lezzeti ile görüntüsü daha güzel olacaktır. Ardından derin bir çift tabanlı çorba tenceresi alıp içerisine tavuk suyu ile normal suyu boşaltıp kaynamaya bırakıyoruz. Sular kaynama derecesine geldiğinde tencerenin içerisine kavrulmuş şehriyeleri ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Şehriyeler hafif şişince ocağın altını kısıp diğer malzemelerin hazırlanışına geçiyoruz. Bunun için geniş bir karıştırma kabı alıyoruz ve içerisine yoğurt, yumurta ve un ilave edip karıştırıyoruz. Kıvamını açmak için çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp karışımın içerisine ilave ediyoruz ve çırpıyoruz. Homojen bir kıvama gelen karışımı çorba tenceresinin içerisine boşaltıp karıştırıyoruz. Bu aşamada çorbanın kaynayana kadar sürekli şekilde karıştırılması gerekir. Aksi durumda çorba kesilip kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu görüntünün oluşmasını engellemek için harçla buluşan çorbanın iyi şekilde karıştırılması gerekiyor. Hem harcı çorbayla buluştururken yavaş ilave etmekte faydalı olacaktır. Çorba kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını en kısık şekilde getirip bir kaç dakika bu şekilde kaynatıyoruz. Yeterince kaynayan çorbanın sosunu hazırlamak için küçük bir tava alıp ocağın üzerine yerleştiriyoruz. Tavanın içerisine tereyağı ile sıvı yağı ilave edip ocağın altını açıyoruz. Yağlar yanma derecesine gelmeden ocağın altını kapatıp tavanın içerisine kuru naneyi ve kırmızı pul biberi ilave edip karıştırıyoruz. Hazır hale gelen şehriyeli yayla çorbamızın içerisine tuz ilavesi yapıp kepçe ile karıştırdıktan sonra servis tabaklarına alıp üzerine sostan gezdiriyoruz. Ekstra Bilgiler Şehriyeli yayla çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde vücudu ısıtmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal bir çorbadır. İçerdiği yoğurt sayesinde probiyotik açısından zengindir ve sindirim sistemine fayda sağlar. Ayrıca, şehriye ve yumurta protein kaynağı olarak önemli katkılar sağlar. Çorbanın kıvamını ayarlarken dikkatli olunmalı, eğer çorba çok koyu olursa bir miktar sıcak su eklenebilir. Ayrıca, çorbayı daha da zenginleştirmek isterseniz, içerisine haşlanmış nohut veya küçük doğranmış sebzeler ekleyebilirsiniz. |
Nimetullah
19 Temmuz 2024 CumaBu tarifi denemek istiyorum ama şehriyeleri fazla kavurursam tadı bozulur mu? Ayrıca yoğurt karışımını eklerken çorbanın kesilmemesi için başka öneriniz var mı?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Nimetullah,
Şehriyeleri fazla kavurursan tadı biraz daha koyu ve yoğun olabilir, ama tamamen bozulmaz. Ancak, fazla kavrulmaması daha iyi olur. Yoğurt karışımını eklerken çorbanın kesilmemesi için yoğurdu biraz ılık suyla karıştırıp ısısını dengeleyerek eklemeni tavsiye ederim. Ayrıca, yoğurdu eklerken çorbayı sürekli karıştırmak da kesilmeyi önlemeye yardımcı olur. Afiyet olsun!