Minestrone Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Minestrone çorbası, İtalyan mutfağının mevsim sebzeleriyle zenginleştirilen, besleyici ve lezzetli bir örneğidir. Küp şeklinde doğranmış sebzelerin al dente pişirilmesiyle hazırlanan bu çorba, sağlıklı bir seçenek sunar. İster makarnalı, ister sade olarak tercih edilebilir.
Minestrone Çorba Tarifi ve Malzemeleri
03 Eylül 2024

Minestrone Çorbası


Basit malzemelerle mutfakta harikalar yaratmakta, bu harikaları sunmakta ve dünyaya pazarlamakta İtalyanların üzerine yoktur. Makarna ve pizza bunun en güzel iki örneğidir. Bir de meşhur minestrone çorbası vardır. İtalyanların mevsim sebzelerinden yaptığı bu çorba, "minestra" kelimesinden türetilmiştir, bu da çorba anlamına gelir. Minestrone ise çoğul olanıdır ve içerdiği birçok malzemeden dolayı "büyük çorba" olarak adlandırılır. Bizdeki sebze çorbalarını andırır ancak biz genellikle sebzeleri iri bir biçimde doğrar, çoğu zaman ortadan ikiye böler ve sonra blenderdan geçiririz. Minestrone'da ise sebzeler minik küpler şeklinde doğranır ve başka bir işlemden geçmez.

Sebzeler ise al dente usulüne göre pişirilir. Yani sebzeler hafif diri kalacak şekilde pişirilir. Bu yöntemle daha sağlıklı olur. Üstelik her kaşığınıza farklı sebze küpleri geleceğinden dolayı her kaşıkta farklı bir sebze tadı alırsınız. Ana malzemeleri soğan, kereviz, havuç, domates ve fasulye, bezelye ya da barbunya taneleridir. İtalya'nın bazı bölgelerinde içerisine makarna veya pirinç eklenir. Nadiren tavuk, et ya da suları da katılır. Ancak İtalyan yemek yazarı Angelo Pellegrini'ye göre minestrone'un olmazsa olmazı ne et ne tavuk ne de barbunyadır.

Mekân Deneyimi


Bizim tarife gelecek olursak, uzun bir zamandır ziyaret etmek istediğim mekân olan Zalatta'daydım bu hafta. Menülerine minestrone'u eklediklerini duyunca mekâna gitmek şart oldu. Zira minestrone, bu köşede yer vermek istediğim, listemde uzun zamandır bekleyen bir lezzet. Fakat her şeyin bir vakti, mevsimi var. Bu hafta tam zamanıdır dedim ve gittim. Beşiktaş Çarşı'da, beş katlı bir kafe restoran burası. Dünya mutfağından salata, makarna, ızgara ve çeşitlerden meydana gelen 70 çeşit yemekle zengin bir menüye sahip. Son yılların trendlerinden olan açık mutfak konseptinde hizmet veriyorlar.

Çorba menüleri mevcut fakat biraz önce belirttiğim gibi minestrone bu menüye yeni dahil olmuş bir çorbadır. Mekânın yardımcı şefi olan Sinan Bey, mevsim sebzeleri kullanarak yaptı minestrone'u. Bu sebepten dolayı domates ve barbunya koymadı. Bunun yerine havuç, kereviz, kabak, pırasa ve pazı kullandı. Fakat damak tadınıza veya evde bulunan malzemenize göre ekleme ya da çıkarma yapabilirsiniz. Üstelik salçasız çorbadan hoşlanmıyorsanız salça ya da yazdan hazırladığınız domates püresi de kullanabilirsiniz. Ben makarnalı olanını özellikle de tekerlek makarnalı olanını çok seviyorum. Fakat sadece sebzesi de hoşuma gitti. Sunumu ile daha çorbayı içmeden içinizi ısıtıyorlar. Minnak bir tencere, crouton ve tazecik minik ekmeklerle sunum ediliyor. Evdeyseniz hemen koyun tencereyi ocağa, eğer dışarıdaysanız ve üşüdüyseniz Zalatta'ya gidin derim.

Minestrone Çorba Malzemeleri


  • 250 gr havuç
  • 250 gr pırasa
  • 150 gr kereviz
  • 250 gr kabak
  • 150 gr renkli biber
  • 150 gr pazı
  • 30-40 gr ayçiçek yağı
  • 8 bardak su
  • Karabiber, tuz
  • 1 yemek kaşığı fesleğen sos
  • 2 yemek kaşığı sebzeli çeşni

Minestrone Çorbası Nasıl Yapılır?

Önce havuç, daha sonra sırasıyla pırasa, kereviz ve kabak, orta ateşte ayçiçek yağıyla sotelenir. Daha sonra tuz, karabiber, sebzeli çeşni ve fesleğen sos ilave edilip su ekleyerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra pazı eklenir. Altı kısılır. Karıştırılıp servise sunulur.

Püf Noktası

Sebzeler fazla öldürülmeyecek şekilde pişirilmeli. Pişme süreleri farklı olduğundan dolayı sotelenme sırasına dikkat edilmeli.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özengin 12 Ağustos 2024 Pazartesi

Minestrone çorbasının bu kadar zengin malzemelerle yapılması ve sebzelerin al dente pişirilmesi gerçekten çok ilginç. Senin tarifinde özellikle havuç, kereviz, kabak ve pırasa gibi sebzelerin kullanılması, çorbanın lezzetini artırıyor gibi görünüyor. Zalatta'da deneyimlediğin sunum da oldukça hoş olmalı; minik ekmekler ve crouton ile birlikte sunulması çorbanın görselliğine ayrı bir katkı sağlamış. Bence, çorbanın içine eklenen sebzelerin çeşitliliği, her kaşıkta farklı bir tat almayı sağlıyor. Senin gibi makarnalı versiyonunu seven biri olarak, bu çorbanın zenginliğini ve çeşitliliğini yaşamak gerçekten keyifli olmalı. Püf noktasını da eklemiş olman güzel, sebzelerin pişme sürelerine dikkat etmek, çorbanın lezzetini korumak için önemli bir detay. Senin deneyimlerin doğrultusunda, evde yapmak için can atıyorum!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Minestrone Çorbası ve Zengin Malzemeler
Özengin, minestrone çorbasının bu kadar çeşitli malzemelerle yapılması gerçekten de çok keyifli. Kullanılan sebzelerin al dente pişirilmesi, çorbanın hem dokusunu hem de lezzetini artırıyor. Havucu, kerevizi, kabağı ve pırasayı bir arada görmek, bu çorbanın ne kadar besleyici ve lezzetli olduğunu gözler önüne seriyor.

Sunumun Önemi
Zalatta'da deneyimlediğin sunum da oldukça etkileyici olmalı. Minik ekmekler ve croutonlar, çorbanın görselliğine katkı sağlarken, aynı zamanda kıtırlık da katıyor. Bu tür sunumlar, yemeğin sadece lezzetini değil, görselliğini de ön plana çıkarıyor, bu da yeme deneyimini zenginleştiriyor.

Sebzelerin Çeşitliliği
Çorbanın içindeki sebzelerin çeşitliliği, her kaşıkta farklı bir tat almanı sağlıyor. Bu, yemeği daha da keyifli hale getiriyor. Makarnalı versiyonunu seven biri olarak, senin bu çorbanın zenginliğini ve çeşitliliğini deneyimlemen gerçekten harika olur.

Püf Noktaları
Sebzelerin pişme sürelerine dikkat etmenin önemini belirtmen de çok yerinde. Bu detayların, çorbanın genel lezzetini korumasına katkı sağladığı kesin. Senin deneyimlerinle bu tarifi evde denemek için sabırsızlanıyorsun, bu çok güzel bir motivasyon! Umarım sen de bu lezzetli çorbayı yaparak keyif alırsın!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni