Çorba tarifleri ile sevdiklerinize değişik ve faydalı çorbalar hazırlayabilirsiniz. Çorba, yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Akşam yemeğinde ve ramazan ayında daha başlangıç olarak tercih edilen çorbalar, sindirim açısından da faydalı olmaktadır. yemek öncesi yenilen çorba hem genel sağlık için hem de sindirim sistemi için yarar sağlar.
Çorba Tarifleri
Yeşil Mercimek Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
- 1 tane kuru soğan
- 1 çay bardağı erişte
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 8 su bardağı sıcak su
- Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber
Yeşil Mercimek Çorbası Hazırlanışı
Öncelikle yeşil mercimekleri temizleyin ev suyun altında iyi bir şekilde yıkayın. Uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine yeşil mercimekleri alın ve üzerine sıcak su ilavesi yapıp kaynatın. Mercimekler yumuşayınca ocağın altını kapatın ve bekletin. ayrı bir çorba tenceresi alın ve içerisine tereyağını ilave edin. Ocağın altını orta ısıda açın ve kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Kuru soğanı tereyağı ile kavurun ve içerisine salçayı ilave edip kavurun. Yeteri kadar kavrulan salçanın üzerine baharatları ve tuzu ilave edin. Diğer tarafta beklemekte olan yeşil mercimekleri suyu ile birlikte çorba tenceresine alın. Çorba kaynamaya başladığın da ise erişteleri tencerenin içerisine alıp kaynatmaya devam edin. Eğer bu aşamada suyu az gelir ise sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Erişteler hamur olmayacak şekilde piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak sunum yapın.
Yoğurt Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 avuç pirinç
- 1 tane yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 5 su bardağı su
Yoğurt Çorbası Hazırlanışı
Yoğurt çorbası için öncelikle yoğurdu ve unu bir tencerenin içerisine alın. Üzerine bir tane yumurta kırın ve az miktar su ilavesi yapıp mikser ile çekin. Kıvamı gelmiş olan karışımın üzerine 5 su bardağı su ilavesi yapın ve tel çırpıcı ile karıştırın. Ocağın üzerine tencereyi alın ve sürekli karıştırarak pişirin. Çorba kaynamaya başladığın da içerisine yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinçleri ilave edip ocağın altını kısın. Pişmiş olan çorbanın tuzunu ilave edip karıştırın ve sosunu hazırlamaya geçin. Çorbanın sosu için öncelikle tavaya tereyağını ilave edip ısıtın. Yağın rengi değişince kuru nane ve kırmızı pul biberi ilave edip karıştırın. Hazırlanmış olan çorbanın üzerine sosu kepçe ile gezdirin. Çorbayı ılık veya sıcak olarak sunum yapabilirsiniz.
Bamya Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
- 250 gr çiçek bamya (kuru)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tane limon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 250 gr kuşbaşı et
- 2 tane kuru soğan
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- Yeteri kadar tuz ve su
bamya Çorbası Hazırlanışı
bamya çorbasının hazırlanması biraz zahmetli olmaktadır. öncelikle kuru olarak aldığınız bamyaların sap kısımlarını kesip temizleyin. Avucunuzun içerisine alın ve ufalayıp tüylerinin dökülmesini sağlayın. Eğer bu işlem elinizi acıtır ise bamyaları bir bezin arasına sarıp da yapabilirsiniz. Tüyü dökülmüş olan bamyaları bir tencerenin içerisine alın ve üzerine su ilavesi yapın. Bir tane limonu yıkadıktan sonra dörde bölün ve tencerenin içerisine haşlamaya bırakın. Bamyalar yumuşayana kadar kaynatılır ve bu aşama da kaşık ile karıştırmamaya özen gösterin. Haşlanmış olan bamyaları kevgirin içerisine alın ve iplerinden çekerek çıkartın. Tane tane olan bamyaları bir tabağın içerisine alın ev çorbanın diğer malzemelerini hazırlamaya geçin. Etleri küp şeklinde doğradıktan sonra çorba tencerenin içerisine alın. Yağ ilavesi yapmadan kısık ateşte kavurun. Etlerin rengi değişince tencerenin içerisine yağ ilavesi yapın ve etleri kavurmaya devam edin. Kuru soğanın kabuklarını soyun ve minik şekilde doğrayıp etlerin yanına alın. Soğanlar şeffaflaşınca üzerine domates ve biber salçasını ilave edip kavurun. Akabinde su ilavesi yapılır ve etler yumuşayana dek pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra ise bamyalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve baharatlar da eklenip kısık ateş de birkaç dakika kaynatılır. Çorbanın suyu eğer az gelmiş ise sıcak su ilavesinde bulunabilirsiniz. Pişmiş olan bamya çorbasını sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…
Domates Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
- 3 tane büyük boy domates
- 2 diş sarımsak
- 3 su bardağı tavuk suyu
- Tuz ve karabiber
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
- 1 su bardağı krema
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tane kuru soğan
Domates Çorbası Hazırlanışı
Domates çorbası sağlık çorba çeşitlerinden bir tanesidir ve hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Domates çorbasını hazırlamak için öncelikle domateslerin kabuklarını yıkayın ve bir kasenin içerisine rendeleyin. Çorbanın pişeceği tencereye tereyağını ilave edip eritin. Üzerine de ince kıyım yapılmış soğanları ve sarımsakları ekleyip iyi bir şekilde kavurun. Soğanlar yumuşayınca tencerenin içerisine rendelenmiş domatesleri ekleyin ve kavurun. Domateslerin rengi değişince malzemelerin üzerine tavuk suyu ve normal sıcak suyu ilave edip karıştırın. Orta ısıda çorbayı kaynatın. 10 dakika kadar malzemeleri kaynatın ve sürenin ardından tuz ile baharatları ilave edin. Mikser ile çorbayı çekin ve içerisine bir su bardağı kremayı ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın ve ocağın altını kapatın. Domates çorbasını servis tabaklarına alın ve sıcak iken üzerlerine kaşar peyniri rendesi yapıp sunum yapın. Afiyet olsun…