Lebeniye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Lebeniye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lebeniye Çorbası

Lebeniye çorbası, Gaziantep yöresine özgü olan ve ismini Arapça "leben" kelimesinden alan lezzetli bir çorbadır. "Leben" kelimesi Arap dilinde yoğurt anlamına gelir. Arap mutfağı ile Güneydoğu Anadolu mutfağı arasında pek çok benzerlik bulunmaktadır. Lebeniye çorbası her ne kadar Gaziantep ile özdeşleşmiş olsa da, Güneydoğu Anadolu bölgesinin genelinde beğenilerek tüketilen bir çorbadır. Lebeniye çorbasının tadı, Gaziantep'in ünlü yuvalama yemeğiyle de benzerlik gösterir.

Lebeniye Çorbası Malzemeleri

  • 10 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
Köftesi İçin

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurtlu Terbiyesi İçin

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
Lebeniye Çorbası Üzeri İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı nane
Lebeniye Çorbası Nasıl Yapılır?

Pirinci ve suyu bir tencereye koyup haşlamaya bırakın. Aynı zamanda köfte malzemelerini karıştırarak küçük köfteler hazırlayın. Köftelerin üzerine biraz un serpip az yağda hafifçe kızartın. Daha sonra bu köfteleri sıcak su dolu tencereye ekleyin ve içine önceden haşlanmış nohut ve pirinci de ekleyin. Ayrı bir yerde yoğurt terbiyesi hazırlamak için yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Çırptığınız bu karışımı tencerede kaynayan malzemelerin üzerine hızlı bir şekilde döküp karıştırarak kaynamaya bırakın. Yoğurdun kesilmemesi için tuzunu en son ekleyip tencerenin altını kapatın. Ayrıca kızarttığınız tereyağının içine naneyi katıp, pişirdiğiniz çorbanın üzerine ekleyin ve servise hazırlayın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Altınbaşak

12 Temmuz 2024 Cuma

Lebeniye çorbasını yaparken yoğurt terbiyesini eklerken neden yoğurdun kesilmemesi için tuzunu en son ekliyoruz? Bu gerçekten gerekli mi, yoksa başka bir yöntemle de yoğurdun kesilmesini önleyebilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Altınbaşak, yoğurt kesilmesin diye tuzu en son eklemek gerçekten önemli bir adımdır. Tuz, yoğurdun protein yapısını etkileyerek kesilmesine neden olabilir. Ancak başka yöntemler de mevcut. Örneğin, yoğurdu önceden bir miktar çorbanın suyuyla karıştırıp ılıtabilirsiniz. Bu, yoğurdun ani sıcaklık değişiminden etkilenmesini azaltarak kesilmesini önler. Yoğurdun kesilmemesi için hem bu yöntemi hem de tuzu en son eklemeyi birlikte kullanmak en iyi sonuçları verir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Basit Çorba Tarifleri

Basit Çorba Tarifleri

Haber Bülteni

Güncel

Kemik Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kemik Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çorba İsimleri Nelerdir?

Çorba İsimleri Nelerdir?