Çorbalar, mutfakların ve hemen hemen her öğünün vazgeçilmezi olan yiyeceklerdir. Genellikle kış aylarında tercih edilirler, ancak her mevsim sofralarda yerlerini alabilirler. Çorba çeşitlerinin birçok faydası ve farklı tarifleri bulunmaktadır. Her biri adeta bir vitamin deposudur diyebiliriz. İşte Oktay Usta'nın çorba tariflerinden bazıları: Mercimek Çorbası Malzeme Listesi
Üzeri İçin
Nasıl Yapılır? Öncelikle orta boy tencereye piyazlık doğranmış soğanları ekleyin ve üzerine yağ ekleyerek kavurmaya başlayın. Diğer taraftan havuçları ve patatesleri orta boyda doğrayın. Soğanlar hafif kızarınca havuç ve patatesleri sırayla ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Bu esnada mercimekleri yıkayın ve süzün. Süzdükten sonra mercimekleri de ekleyin. Bir iki dakika bu şekilde kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Çorbayı pişmeye bırakın. İçindeki malzemeler pişince el blenderı ile veya süzgeçten geçirerek pürüzsüz hale getirin. Çorbanın kıvamını isteğe göre ayarlayabilirsiniz. Çorba piştikten sonra sosu için tavada tereyağını eritin. Sonra salçasını ilave edip kavurun. Hazırladığınız sosu çorbanın üzerinde gezdirin. Erişteli Tarhana Çorbası Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır? Orta boy tencereye tereyağını koyun. Yağ biraz eriyince salçasını ilave edin ve salçayı ezin. Daha sonra tarhanayı ilave edin. Tarhana çorbası yaparken sıcak su yerine soğuk su kullanmak, topaklanmayı engeller. Soğuk suyu ilave edip karıştırdıktan sonra erişteleri koyun. Daha sonra tavuk suyunu ve tuzunu ekleyin. Erişte pişene kadar pişirin. Çorbanın koyuluk derecesi kişilere göre değişebilir. Erişteler pişince servis yapabilirsiniz. Havuçlu Patates Çorbası Malzeme Listesi
Terbiyesi İçin
Üzeri İçin
Nasıl Yapılır? Öncelikle soğanı ve havuçları küp küp doğrayın. Daha sonra tencereye zeytinyağını koyun. Zeytinyağının üzerine soğanı ve havuçları ekleyin ve kavurun. Kavurma işlemi devam ederken patatesleri de aynı şekilde doğrayın ve havuçlar yumuşayınca patatesleri de ekleyin. Biraz kavurduktan sonra sıcak suyunu ekleyin. Tuzunu da ilave edin ve pişmeye bırakın. Çorba pişerken terbiyesi için bir kaba yoğurdu ve unu koyup iyice karıştırın. Daha sonra limon suyunu ilave edin. Çorbanın kıvamını ayarlamak için soğuk suyla açıp çırpma teliyle karıştırın. Daha sonra çorbanın sıcak suyundan biraz alarak terbiyenin içine koyun. Terbiyesi biraz ılınınca yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin. Çorbanın kıvamı ortaya çıkana kadar pişirin. Eğer kıvam ile ilgili bir sorun yaşarsanız, soğuk suyla açabilirsiniz. Üzeri için ise tavada tereyağını eritin ve kırmızı toz biberini eriterek kavurun. Servis yaparken sosunu üzerine dökün. Makarnalı Sebze Çorbası Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır? Kırmızı biberi, kabak ve havucu küp şeklinde doğrayın. Doğrama işlemi bittikten sonra tencereye zeytinyağını koyun. Daha sonra kırmızı biber ve havucu ekleyip kavurmaya başlayın. Kabağı da ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Bir müddet malzemeler kavrulunca mısırı da ekleyin ve karıştırın. Malzemelerin hepsini iyice karıştırdıktan sonra sıcak suyu ekleyerek haşlamaya bırakın. Çorba pişerken küçük bir tencereye tereyağı ve unu koyarak kavurun. Daha sonra soğuk su koyarak çırpma teliyle karıştırın ve çorbanın kıvamını açın. Sıcak suyu ilave edin. Makarnaları da koyup haşlayın. Diğer taraftan sebzeler pişince çorba tenceresine aktarın. Tuzunu da ilave edin ve pişmeye bırakın. Pişince servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Bediran
12 Temmuz 2024 CumaÇorbaların bu kadar faydalı ve besleyici olduğunu bilmiyordum. Tarhana çorbasını yaparken sıcak su yerine soğuk su kullanarak topaklanmayı engelleyebilir miyiz? Bu püf noktaları hakikaten çok işe yarar!
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaBediran, çorbaların faydalı ve besleyici olduğunu öğrenmek gerçekten güzel. Tarhana çorbası yaparken soğuk su kullanmak, topaklanmayı engellemek için oldukça etkili bir yöntemdir. Tarhanayı önce soğuk suyla karıştırıp çözdükten sonra ocağa alarak pişirirseniz, topaklanma sorunu yaşamadan mükemmel bir çorba elde edebilirsiniz. Bu tür püf noktalar, mutfakta işimizi gerçekten kolaylaştırıyor. Afiyet olsun!