Kremalı Brokoli Çorbası Brokoli, lahanagiller familyasına ait olan ve ana vatanı İtalya olarak bilinen bir sebzedir. İçerdiği bileşenler sayesinde insan sağlığına pek çok fayda sağlar. Brokolide bulunan izotiyosiyanatlar, kanserin çeşitli türleriyle savaşmada oldukça etkilidir. Ayrıca brokoli, zengin bir A ve C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra, iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağıdır. Brokolinin en önemli özelliklerinden biri, bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda antibiyotik özellik göstermesidir. Bu nedenle, uzmanlar tarafından haftada en az bir kez tüketilmesi önerilir. Brokoli, salata, yemek veya çorba olarak farklı şekillerde tüketilebilir. Brokoli çorbasının birçok çeşidi bulunur, ancak en çok tercih edileni kremalı olanıdır. Süt ve krema kullanılarak daha yumuşak bir tat elde edilir ve ana yemek öncesi sofralarda rahatlıkla sunumu yapılabilir. Kremalı Brokoli Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Kremalı Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır? Kremalı brokoli çorbası için öncelikle brokoli ayıklanarak temizlenir. Brokoli kök kısımlarından ayrılır ve uzun sapları bıçak yardımıyla kesilir. Duru suda yıkanarak süzülmesi için süzgece konur ve bir kenarda bekletilir. Havuç, patates ve soğanların kabukları soyularak iri parçalar halinde doğranır. Derin bir tencereye sıvı yağ konularak ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra tüm sebzeler tencereye alınır. Üzerine tuz serpilerek kısık ateşte hafifçe kavrulur. Sebzeler biraz yumuşayınca üzerine 4 su bardağı su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Sebzeler haşlandıktan sonra tencere ocaktan alınır ve bir karıştırıcı yardımıyla tüm sebzeler püre haline getirilir. Diğer bir yandan, çorba yapımı için kullanılacak bir tencere seçilir ve içerisine tereyağı ile un eklenir. Un, kokusu çıkıncaya kadar iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra yavaş yavaş süt ilave edilerek sürekli karıştırılır. Unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile iyice karıştırılmalıdır. Daha sonra tencereye püre haline getirilmiş sebzeler eklenir. Bu aşamada çorbanın koyulaşmaya başlayacağı için dibinin tutmamasına özen gösterilmelidir. Kremalı brokoli çorbasının kıvamını ayarlayabilmek için son olarak içerisine krema ilave edilir. Çorba kıvam buluncaya kadar yaklaşık 7-8 dakika daha kaynatılır. Üzeri göz göz olup kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve oda sıcaklığında biraz ılıdıktan sonra kaselere konulur. Üzeri için dereotu saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve ince ince kıyılır. Çorbanın üzerine bir tutam dereotu serpilerek sunum yapılır. Afiyet olsun. |