Yoğurtlu Buğday Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Yoğurtlu Buğday Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Buğday Çorbası

Kış aylarının vazgeçilmez çorba çeşitlerinden biri olan yoğurtlu buğday çorbası, lezzetli olduğu kadar sağlıklı da bir çorbadır. Özellikle Anadolu'da çeşitli şekillerde yapılan bu çorba, lezzeti ve besleyiciliğiyle popüler hale gelmiştir. Hem buğday hem de yoğurt, sağlık açısından çok faydalı besinlerdir. Bu iki faydalı besinin bir araya geldiği yoğurtlu buğday çorbasının tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Öncelikle gerekli malzemeleri, ardından yapılış şeklini ele alacağız.

Yoğurtlu Buğday Çorbası Malzemeleri

  • Bir su bardağı dövülmüş çorbalık buğday
  • İki su bardağı yoğurt
  • Bir tane orta boy kuru soğan
  • Bir tane yumurta
  • Bir yemek kaşığı un
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı et suyu
  • Bir yemek kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Yoğurtlu Buğday Çorbasının Yapım İşlemi

Yoğurtlu buğday çorbamızın yapım işlemi için gerekli olan malzemeleri hazırladık. Şimdi de çorbamızın yapım aşamasına geçiyoruz. Öncelikle çorbamız için kullanacağımız buğdayın geceden suya konulmuş olması, çorbamızın daha erken pişmesine yardımcı olacaktır. Eğer buğday geceden suya konmamış ise, bir su bardağı buğdayı yıkayıp bir tencereye aktarın. İçerisine iki su bardağı su koyarak ocakta haşlanmaya bırakın.

Buğday haşlanırken, çorbamız için gerekli olan sosu hazırlayalım. Öncelikle, içerisinde çorbamızı pişireceğimiz orta boy bir tencere alıyoruz. İçerisine iki yemek kaşığı tereyağını koyup tencereyi tereyağının erimesi için ocağa koyuyoruz. Tereyağı eridikten sonra, içerisine bir adet orta boy soğanı yemeklik doğrayarak ekliyoruz. Soğan hafif pembeleşinceye kadar yağda kavuruyoruz. Haşlanmış buğdayı ocaktan alıp sosun içerisine aktarıyoruz. İçerisine buğdayın pişmesi için bir miktar daha su ilave ediyoruz. Bir tatlı kaşığı tuzu da ekleyip buğdayı pişmeye bırakıyoruz.

Buğdayın pişme anında suyu azalırsa ve hala tam pişmemiş ise kaynar su ilave ederek pişirmeye devam edin. Bir kabın içerisine bir tane yumurtayı kırıyoruz. İçerisine iki su bardağı yoğurdu aktarıyoruz. Bir yemek kaşığı unu ve bir su bardağı et suyunu ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbamızın içerisine bu karışımı ekliyoruz ve çorbamızı karıştırıyoruz. Çorbamızı bir süre daha kaynatıyoruz. Çorbamız piştikten sonra, kıvamı koyu olursa kaynar su ilave ederek açabiliriz. Cıvık ise bir süre daha kaynatarak koyulaşmasını sağlayabiliriz. Pişmiş ve kıvamı ayarlanmış olan çorbamızı ocaktan alıyoruz.

Çorbanın üzerine dökeceğimiz sosu hazırlamak için küçük bir tava alıyoruz. İçerisine bir miktar tereyağı koyup eritiyoruz. Eriyen yağın içerisine bir yemek kaşığı kuru nane ve bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber ekleyerek hafifçe kızdırıyoruz. Hazırladığımız bu sosu çorbanın üzerine aktararak karıştırıyoruz.

Yoğurtlu buğday çorbamızın pişirme aşamasını tamamladık. Bu lezzetli ve şifa deposu olan çorbamız artık servise hazır hale gelmiştir. Çorbamızı ailemiz ve misafirlerimize ikram edebiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni