Yöresel Çorbalar Tarifileri ve Malzemeleri

Çorba çeşitleri, her bölgenin kendine özgü lezzetlerini yansıtır. Akdeniz, Karadeniz ve diğer yörelere ait çorba tarifleri, farklı malzeme ve pişirme yöntemleriyle zenginlik sunuyor. İşte, bu lezzetli çorbalardan bazıları için pratik tarifler.
Yöresel Çorbalar Tarifileri ve Malzemeleri
02 Eylül 2024
Çorba çeşitleri oldukça fazla olup, her yörenin kendine özgü çorbaları bulunmaktadır. Herkesin damak tadı farklı olduğundan, bir yörenin çorbasını başka bir yöre halkı bilmeyebilir veya sevmeyebilir. Bu nedenle, her yörenin çorbası kendine has bir lezzet taşır. Örneğin, Akdeniz bölgesine özgü çorba tarifini sizlerle paylaşacağım.

Akdeniz Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 250 gram pırasa
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet domates
  • 2 adet lahana yaprağı
  • 1 çay bardağı doğranmış maydanoz
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı köfte baharatı
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 litre su

Nasıl Yapılır?

İlk olarak çorbayı hazırlamak için tüm sebzeleri iyice yıkayın ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini mutlaka çıkarmalısınız. Daha sonra büyük ve derin bir tencereye zeytinyağını koyun ve tam kızmadan baharatları üzerine ekleyin. Hafifçe ısınmış yağa doğranmış olan tüm sebzeleri ekleyin ve kaşıkla 5 dakika boyunca karıştırın. Daha sonra diğer malzemelerle birlikte limon suyu da ilave edin ve en son olarak kaynamaya yakın parçalanmış maydanozları ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Böylece pratik ve hızlı bir şekilde çorbamız hazır olacaktır.

Karadeniz Pancar Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 2 bağ pancar
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış barbunya ya da beyaz fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Yarım çay bardağı yağ
  • Kırmızı pul biber
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı darı
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı salça
  • Su

Nasıl Yapılır?

İlk olarak pancarları iyice yıkayın. Yıkanmış pancarları ince ince doğrayın ve daha sonra soğanları ince ince doğrayarak tüm malzemeleri hazır tutun. Derin bir tencereye soğanları koyun. Soğanların üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyin. Daha sonra kırmızı pul biberi ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine doğranmış pancarları da ekleyin. Pancarların üzerine çekilmiş darıyı da ekleyin. Tuzunu da eklemeyi unutmayın. Üzerine biraz su koyup iyice haşlanmasını bekleyin. Haşlanmış malzemelerin üzerine, haşlanmış fasulyeyi ve haşlanmış mısırı da ekleyin. Pancar çorbasının suyunu koyarak kıvamını ayarlayın. 15 dakika boyunca pişirmeye bırakın. Son olarak unu pancar çorbasına karıştırın fakat birden bırakılmamalıdır, serpe serpe bırakılmalıdır. 5 dakika da bu şekilde pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve sıcak servis yapın. Biraz uğraştırıcı olan bu çorba, Karadeniz'in vazgeçilmezi olmaktadır.

Çoban Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 bardak pirinç
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

İlk olarak margarin yağı eritilir. Üzerine eklenen 4 yemek kaşığı un, yanmaması için sürekli karıştırılmalıdır ve pembeleşinceye kadar orta ateşte kavrulmalıdır. Kavrulan unun üzerine alabildiği kadar su eklenmelidir. Unun topak topak olmaması için robottan geçirilir ve daha sonra kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca pirinçler eklenir. Eğer yoğun bir kıvamı olursa üzerine sıcak su isteğe bağlı eklenebilir. Sıvı bir kıvamı olması gereken çorbamız kaynamaya başladıktan sonra içine tuz ve karabiber ilave edilerek çorbamız servise hazır duruma getirilir. Sıcak servis yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lânazir

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Pancar çorbasını yaparken un neden serpe serpe eklenmeli, birden eklemek çorbanın kıvamını mı bozar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Lânazir,

Unun Serpe Serpe Eklenmesi: Unun çorbaya serpe serpe eklenmesi, çorbanın kıvamının pürüzsüz olmasını sağlar. Birden eklediğinizde topaklanmalar oluşabilir ve istenilen kıvamı elde etmek zorlaşır.

Çorbanın Kıvamı: Evet, unu birden eklemek çorbanın kıvamını bozabilir. Topaklanan un, çorbanın homojen olmasını engeller ve tat açısından da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden unu yavaş yavaş ve karıştırarak eklemek en doğru yöntemdir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Ezogelin Çorba Kalori Oranı

Ezogelin Çorba Kalori Oranı

Zayıflatan Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Zayıflatan Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erzincan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erzincan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Çorba İsimleri Nelerdir?

Çorba İsimleri Nelerdir?

Kesme Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kesme Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Toyga Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Toyga Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorba Tarifi ve Malzemeleri