Çorba çeşitleri oldukça fazla olup, her yörenin kendine özgü çorbaları bulunmaktadır. Herkesin damak tadı farklı olduğundan, bir yörenin çorbasını başka bir yöre halkı bilmeyebilir veya sevmeyebilir. Bu nedenle, her yörenin çorbası kendine has bir lezzet taşır. Örneğin, Akdeniz bölgesine özgü çorba tarifini sizlerle paylaşacağım. Akdeniz Çorbası Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? İlk olarak çorbayı hazırlamak için tüm sebzeleri iyice yıkayın ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini mutlaka çıkarmalısınız. Daha sonra büyük ve derin bir tencereye zeytinyağını koyun ve tam kızmadan baharatları üzerine ekleyin. Hafifçe ısınmış yağa doğranmış olan tüm sebzeleri ekleyin ve kaşıkla 5 dakika boyunca karıştırın. Daha sonra diğer malzemelerle birlikte limon suyu da ilave edin ve en son olarak kaynamaya yakın parçalanmış maydanozları ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Böylece pratik ve hızlı bir şekilde çorbamız hazır olacaktır. Karadeniz Pancar Çorbası Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? İlk olarak pancarları iyice yıkayın. Yıkanmış pancarları ince ince doğrayın ve daha sonra soğanları ince ince doğrayarak tüm malzemeleri hazır tutun. Derin bir tencereye soğanları koyun. Soğanların üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyin. Daha sonra kırmızı pul biberi ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine doğranmış pancarları da ekleyin. Pancarların üzerine çekilmiş darıyı da ekleyin. Tuzunu da eklemeyi unutmayın. Üzerine biraz su koyup iyice haşlanmasını bekleyin. Haşlanmış malzemelerin üzerine, haşlanmış fasulyeyi ve haşlanmış mısırı da ekleyin. Pancar çorbasının suyunu koyarak kıvamını ayarlayın. 15 dakika boyunca pişirmeye bırakın. Son olarak unu pancar çorbasına karıştırın fakat birden bırakılmamalıdır, serpe serpe bırakılmalıdır. 5 dakika da bu şekilde pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve sıcak servis yapın. Biraz uğraştırıcı olan bu çorba, Karadeniz'in vazgeçilmezi olmaktadır. Çoban Çorbası Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? İlk olarak margarin yağı eritilir. Üzerine eklenen 4 yemek kaşığı un, yanmaması için sürekli karıştırılmalıdır ve pembeleşinceye kadar orta ateşte kavrulmalıdır. Kavrulan unun üzerine alabildiği kadar su eklenmelidir. Unun topak topak olmaması için robottan geçirilir ve daha sonra kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca pirinçler eklenir. Eğer yoğun bir kıvamı olursa üzerine sıcak su isteğe bağlı eklenebilir. Sıvı bir kıvamı olması gereken çorbamız kaynamaya başladıktan sonra içine tuz ve karabiber ilave edilerek çorbamız servise hazır duruma getirilir. Sıcak servis yapılabilir. |
Lânazir
03 Ağustos 2024 CumartesiPancar çorbasını yaparken un neden serpe serpe eklenmeli, birden eklemek çorbanın kıvamını mı bozar?
Cevap yazAdmin
03 Ağustos 2024 CumartesiMerhaba Lânazir,
Unun Serpe Serpe Eklenmesi: Unun çorbaya serpe serpe eklenmesi, çorbanın kıvamının pürüzsüz olmasını sağlar. Birden eklediğinizde topaklanmalar oluşabilir ve istenilen kıvamı elde etmek zorlaşır.
Çorbanın Kıvamı: Evet, unu birden eklemek çorbanın kıvamını bozabilir. Topaklanan un, çorbanın homojen olmasını engeller ve tat açısından da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden unu yavaş yavaş ve karıştırarak eklemek en doğru yöntemdir.
Afiyet olsun!