Düğün Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Düğün Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Düğün Çorbası

Düğün Çorbasının Tarihi ve Önemi

Düğün çorbası, Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalar, bu yörenin mutfağında sıklıkla yapılır. Özellikle köy mutfaklarında çorba, günlük yaşamın önemli bir parçasıdır. Yoğun bağ bahçe işlerinde yorulan kişiler için enerji kaynağı olan çorbalar, çetin kış aylarında da vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın bir yolu olarak bilinir. Düğün çorbası, özellikle düğünlerde, sünnet yemeklerinin yanında ve diğer özel kutlamalarda tercih edilir. Bu çorba, Trakya ve Rumeli'nin yanı sıra Bulgaristan'ın Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde de yapılan geleneksel bir lezzettir.

Düğün Çorbası Malzemeleri

  • 400 gram kuzu gerdan
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım demet taze maydanoz
  • 1 litre su
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım paket margarin veya 100 gram tereyağı
  • 5 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • Yarım limon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz ve karabiber

Düğün Çorbası Nasıl Yapılır?

Düğün çorbasının hazırlanışına öncelikle kuru soğan ve sarımsaklar soyularak başlanır. Soyulan soğanlar güzelce yıkanır ve havuçlar da soyularak büyük parçalar halinde doğranır. Maydanozlar ayıklanarak iri parçalar halinde doğranır. Bu malzemeler, 1 litre su dolu bir tencereye biraz tuz ilave edilerek ve kuzu gerdanı eklenerek yaklaşık 1 saat süreyle pişirilir. Bu arada suyun üzerinde oluşan köpükler, delikli kepçe ile alınmalıdır. Pişirme süresi sonunda elde edilen et suyu süzülerek başka bir kaba alınır. Gerdan eti ise didiklenerek parçalara ayrılır.

Çorbanın Terbiyelenmesi

Derin bir tencereye yarım paket margarin veya tereyağı konulur ve üzerine un ilave edilir. Un, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kenara ayrılan et suyu azar azar ilave edilerek sürekli karıştırılır. Karıştırma işlemi, unun topaklanmasını engellemek içindir. Didiklenen gerdan eti parçaları da bu karışıma eklenir ve tuz ile karabiber eklenerek kısık ateşte pişirilir.

Limonlu Terbiye Hazırlanışı

Rumeli çorbalarının vazgeçilmezi olan limonlu terbiye hazırlanmaya başlanır. Limon suyu ve yumurtalar iyice çırpılır. Çorbadan bir kase kadar alınan çorba suyu, azar azar limonlu terbiyeye eklenir ve karışım iyice çırpılır. Bu şekilde hazırlanan limon terbiyesi, kısık ateşe alınan çorbaya azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenir.

Çorbanın Yağının Yakılması

Geriye kalan tereyağı veya margarin bir tavada kızdırılır. Bir kaşık kırmızı biber ilave edilerek yağ yakılır. Bu işlem, yörede çorbanın yağını yakmak olarak adlandırılır. Kızgın yağ, çorbanın üzerine gezdirilerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Prenses Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Prenses Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

1 Yaş Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

1 Yaş Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Kereviz Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Kereviz Çorbası Tarifi ve Malzemeleri