İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır Oktay Usta İşkembe çorbası, dana etinin işkembe kısmından yapılan, limonlu ve sarımsaklı bir çorba çeşididir. Dünya mutfaklarında da işkembe çorbası bilinmektedir. Bu çorbalara konan malzemeler ülkelerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, Meksika’da yapılan menudo çorbası soğan, kekik ve pul biberle hazırlanırken, Hindistan’da yapılan çakna çorbası keçi işkembesinden pişirilir. Vietnam’da ise fesleğen ve fasulye filizleri eklenerek yapılır. Türkiye'de yapılan işkembe çorbası, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya Cumhuriyeti'nde yapılan türlere benzemektedir. Aynı zamanda Bulgaristan ve Makedonya'da Türkçeden geçmiş "işkembe çorba" adıyla bilinir. Türkiye ve Balkanlar'daki komşuları birbirine benzeyen bir işkembe çorbası kültürüne sahiptir. Bu ülkelerin çoğunda işkembe çorbasına milli bir çorba denilmektedir. İşkembe çorbasının sindirimi kolaydır ve sindirim sistemini rahatlatan, idrar söktürücü özelliği ile insan için şifalı bir çorba olarak kabul edilir. İşkembe Çorbası Malzemeleri Çorba İçin:
Terbiyesi İçin
Üzeri İçin
Sosu İçin
Nasıl Yapılır? Daha önceden haşlanmış işkembeyi küp küp olacak şekilde doğrayınız. Çorbayı yapacağınız tencereye işkembeyi alıp su ekleyerek yeniden haşlamaya devam ediniz. Terbiyesi için, yoğurdu bir kaseye koyunuz. İçine un, yumurta sarısı ve limon suyunu ekleyip karıştırınız. Çorbanın suyundan kepçe ile azar azar alarak terbiye kasesine ilave ediniz. Bir yandan da çorbanın kesilmemesi için karıştırmaya devam ediniz. Terbiye, parmağınızın yanmayacağı sıcaklıkta olmalıdır. Hazırladığınız terbiyeyi karıştırarak tencereye ilave ediniz. Çorbanızı kıvamı koyulaşana kadar kaynatmaya devam ediniz. Tuzunu ekleyerek tereyağını eritip toz biber ile karıştırınız. Çorbayı servis tabağına alarak üzerine biberli tereyağını ekleyiniz. Sarımsakları ezip bir kaseye koyup üzerine sirkeyi ekleyerek karıştırınız. Sosu da çorbayla birlikte servis edebilirsiniz. |