İşkembe Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

İşkembe Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Çorbası

İşkembe çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve oldukça fazla hayran kitlesine sahiptir. Dana veya kuzu işkembesinden yapılan bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilir. İçerisinde bol miktarda limon ve sarımsak bulunur, bu da onu hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı kılar. İşkembe çorbasının en önemli kısmı ise hazırlanan terbiyesidir. Terbiyenin kıvamı, çorbanın lezzeti açısından büyük önem taşır. Evinizde işkembe çorbası hazırlamak istiyorsanız, kıvamına ve terbiyesine dikkat etmeniz daha lezzetli bir çorba yapmanız açısından önemlidir.

İşkembe Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg temizlenmiş işkembe
  • 1 tane kuru soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 2 tane limon

Terbiyesi İçin

  • 2 tane yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yeteri kadar tuz

Sosu İçin

  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

İşkembe çorbasını hazırlamak için öncelikle işkembeleri iyice yıkayın ve düdüklü tencereye ekleyin. İşkembenin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve ocağı orta ateşte açın. Tencereye kuru soğanı ikiye bölüp ilave edin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve yarım saat kadar pişirin. Sürenin ardından işkembeleri tencereden alıp küçük küpler halinde doğrayın ve tencereye tekrar ilave edin. Çorbanın içerisine limon sıkarak ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek kaynatın.

Çorbanın terbiyesi için çukur bir kase alın. İçerisine unu, yumurta sarılarını ve yoğurdu ekleyip karıştırın. İşkembe çorbasının suyundan alarak terbiyenin içerisine ilave edin ve az miktarda soğuk su ekleyip karıştırarak terbiyenin kıvamını açın. Terbiyeye tuz ilave edip tekrar karıştırın ve çorbaya azar azar ilave edip karıştırın. Terbiyenin içerisinde yoğurt bulunduğu için çorbanın kesilme olasılığı yüksektir, bu nedenle sürekli karıştırmaya dikkat edin. Terbiyeyi ilave ettikten sonra çorbayı yaklaşık 10 dakika daha kaynamaya bırakın.

Çorbanın sosunu hazırlamak için yanmaz bir tava alın ve içerisine sıvı yağ ilave edip kısık ateşte ısıtın. Yağ ısındıktan sonra kırmızı pul biberi ilave edin ve ocağı kapatın. Sos soğuduktan sonra içerisine sirke, limon suyu ve ezilmiş sarımsak ekleyip karıştırın. Hazırlanmış olan sosu kaynamakta olan işkembe çorbasına ekleyip karıştırın. İşkembe çorbası servis için hazır hale gelmiştir. Arzu ederseniz yanında limon suyu, sirke ve ezilmiş sarımsakla ayrı bir sos hazırlayıp sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özgür

25 Temmuz 2024 Perşembe

Bu işkembe çorbası tarifiyle ilgili bir sorum olacak: Terbiyeyi hazırlarken çorbanın suyundan alıp terbiyeye ekledikten sonra karıştırırken çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmak gerekiyor mu? Bu işlem tam olarak ne kadar sürmelidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özgür,

Evet, terbiyeyi hazırlarken çorbanın suyundan alıp yavaş yavaş terbiyeye eklerken sürekli karıştırmak önemlidir. Bu işlem, çorbanın kesilmesini önlemek için gereklidir. Çorbanın kesilmemesi için terbiyeyi eklerken dikkatli ve yavaş hareket etmelisiniz. Bu işlem genellikle 2-3 dakika kadar sürer. Terbiyeyi tamamen çorbaya ekledikten sonra da birkaç dakika daha karıştırmaya devam edebilirsiniz. Bu sayede hem terbiyenin çorbaya tam olarak karışmasını sağlarsınız hem de çorbanın pürüzsüz olmasını garantilemiş olursunuz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?

Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?

Güncel

Çorba Kaç Kalori?

Çorba Kaç Kalori?

Güncel

Basit Çorba Tarifleri

Basit Çorba Tarifleri