Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişte, ülkemizin bazı bölgelerinde kadınlar tarafından el yapımı ile yapılan çok sağlıklı bir gıda ürünüdür. Eriştenin içerisinde yumurta, un, yoğurt ve su bulunur. Erişte yapımı oldukça zahmetli bir uğraştır. Hamur ilk önce yoğurulur. Ardından açılan hamur, ince şeritler halinde kesilir ve gölge bir yerde kurutulur. Eriştenin olması birkaç hafta sürebilir. Erişte kuruduktan sonra, yemeğe hazır hale gelecektir. Erişte yemekleri oldukça çeşitlidir. Erişte çorbası, erişteli pilav, erişteli mercimekli pilav, erişte makarnası, erişte salatası diye bol kullanım alanları vardır. Erişte çorbası, kışın tüketilen çorbaların başında olan çorbalardandır. Erişte çorbasına yeşil mercimek katılarak hem lezzetini hem de faydasını artırmak mümkündür. Mercimekli erişte çorbası yapımını sırasıyla anlatalım.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeleri
  • Yarım kilo kadar ıspanak sapı
  • 1 su bardağı dolusu erişte
  • 1 kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Bir tutam nane kurusu
  • Tuz
  • Yeteri kadar su
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle, ıspanak temiz bir şekilde yıkanır ve sapları ince ince doğranır. Doğranmış ıspanak başlarını bir kaba alırız. Temiz bir tencere içerisine yağımızı koyarız ve harlı ocağın üstüne alırız. Doğranmış soğanları ekleyerek kavurur, içerisine domates ve biber salçamızı ilave ederek kavurma işlemimize devam ederiz. Üzerine erişteleri ekler ve su ilave ederiz, kaynamaya başladığı zaman eriştelerin pişme süresinde ıspanak sapları ilave ederiz. 10 dakika kadar kaynamasına izin veririz ve üzerine ince doğradığımız sarımsak ve nane kurusunu ekleriz. Ocağın altını kapatarak çorbamızı yarım saat dinlenmeye bırakırız. Kışın çok sevilerek tüketilen çorbamız yemek için hazır durumdadır.

Ekstra Bilgiler

Erişteli yeşil mercimek çorbası, protein ve lif açısından zengin bir besindir. Yeşil mercimek, demir ve folik asit gibi önemli mineraller içerir. Bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde vücudu ısıtmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, erişte ve yeşil mercimek kombinasyonu, enerji verici ve doyurucu bir öğün sağlar. Çorbanın içerisine ekleyeceğiniz baharatlar ve otlar, lezzetini artırırken, sağlık açısından da fayda sağlar. Özellikle nane ve sarımsak, sindirimi kolaylaştırır ve antioksidan özellikleriyle bilinir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Köylü Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Köylü Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Arpa Şehriye Çorbası

Oktay Usta Arpa Şehriye Çorbası

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Çorbaları Ebru Şallı ve Malzemeleri

Bebek Çorbaları Ebru Şallı ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Roka Çorbası Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Roka Çorbası Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanak Kökü Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak Kökü Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bizim Mutfak Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bizim Mutfak Çorba Tarifi ve Malzemeleri