Çorba Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Çorba

Çorba, köken olarak Sanskritçeden türeyen İngilizce "soup" kelimesinden gelir ve 'iyi beslenme' anlamını taşır. Çorbanın yaklaşık 10 bin yıl önce hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcuttur. Çin'de 2400 yıllık çorba, arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulunmuştur. İnsanlığın çorbayla tanışması, MS 3. yüzyıla rastlar. O dönemin azizlerinden biri olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üzerine tuz serperek yemiştir. Bu, daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkar. Avrupa'da altına ekmek koyup, üstüne su ya da et suyu dökerek yapılan çorba türü, bugün Fransızların tanınmış soğan çorbası olarak hala yerini koruyor.

Çorbanın bugünkü bildiğimiz halini alması ise Pierre François la Varenne ile başlar. 1651 yılında yazdığı "Le cuisinier françois" adlı kitapta bu konuda devrim yaratan Varenne'den önce, suyun ve et suyunun içinde yüzen ekmek dilimleri yani "soplar" önemliyken, Varenne suyun kendisini öne çıkarmıştır. Ayrıca Reay Tannahill, "Tarihte Aş" adlı kitabında, orta çağda çorbanın içinde getirilen sop sayısının ev sahibinin cömertliği ya da cimriliği hakkında belirleyici bir özellik olduğunu anlatır. Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17 ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası (Pocket soup) şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak katı yapışkan kıvamında yapılmış olan cep hazır çorbası, yıllarca dayanır. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirdi.

Çorba Yapmanın Püf Noktaları

Unutmayın, küçük ayrıntılar yemeklerinizin daha lezzetli olmasına etkendir. Lezzetli çorba yapmak için nelere dikkat etmeliyiz? Çorba yapmanın püf noktaları nelerdir, sorularınıza açıklık getirmeye çalışacağız. Çorba yapmanın püf noktalarına geçebiliriz.
  • Çorba yaparken ilk olarak malzemelerinizin taze olmasına özen göstermelisiniz.
  • Haşladığınız sebzelerin suyunu asla dökmeyiniz, çorba yapımında kullanınız.
  • Pişireceğiniz çorbalara et suyu ve tavuk suyu eklemek lezzetini artırır, kullanmanızı öneririz.
  • Çorbaların içine et ya da tavuk suyu kullanacaksanız, çorbanın içine ekleyeceğiniz tuz miktarını buna göre ayarlayınız.
  • Bayat ekmeklerinizi fırınlayıp, kapaklı bir kapta saklayınız. Çorbayı servis edeceğiniz zaman üzerine serpiştirip servise sunarsanız daha lezzetli bir çorba elde etmiş olursunuz.
  • Daha lezzetli çorbalar için yağda nane ve pul biber yakıp üzerine dökebilirsiniz.
  • Eğer sebze çorbası yapacaksanız, içine erişte, yıldız makarna veya şehriye ekleyerek daha lezzetli bir çorbaya kavuşabilirsiniz.
  • Lezzetli bir çorba yapmak için çorbanızı kısık ateşte pişirin, daha lezzetli olacağını göreceksiniz. Suyu azalırsa içine ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekiyor.
  • Domates çorbasının üzerine rende kaşar peyniri ekleyerek lezzetine lezzet katarsınız.
  • Yine domates çorbasının içine et suyu ekleyerek lezzetinin farklılaştığını göreceksiniz.
  • Domates çorbasının içine salça önermiyoruz, marketten alacağınız domates püresi daha fazla yakışacaktır.
  • Maydanozların çoğu zaman yapraklarını kullanırız, sapları genelde atılır. Sapları incecik doğrayıp yaptığınız çorbaların içine ekleyerek hem sağlıklı hem de lezzetli bir çorba yapmış olursunuz.
  • Eğer yapacağınız çorbaya krema ekleyecekseniz, kremalı mantar çorbası gibi, kremayı çorbayı ateşten almadan hemen önce eklemelisiniz.
  • Terbiyeli çorbalar için içine ekleyeceğiniz yoğurt, yumurta ve limon suyunun kesilmemesi için terbiyenin içine önce yavaş yavaş çorbanın suyundan ekleyip terbiyeyi ılıklaştırın. Daha sonra tekrar yavaş yavaş çorbaya karıştırarak ekleyin, böylelikle kesilmesini önlersiniz. Terbiyeli çorbaların tuzunu da ocaktan indirdikten sonra eklemeliyiz.
  • Beklemiş ve katılaşmış çorbalarınıza kolaylıkla su ekleyebilirsiniz, kaynattıktan sonra eski kıvamına gelecektir.
  • Pişirdiğiniz çorbaların bazı tuz ayarını fazla kaçırabiliriz, bu gibi durumlarda bir patatesin kabuklarını soyup çorbanın içine atabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Herle Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Herle Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Suyu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Suyu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Yıldız Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yıldız Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Çorba Tarifi Oktay Usta

Sütlü Çorba Tarifi Oktay Usta

Güncel

Tavuk Etli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Etli Çorba Tarifi ve Malzemeleri