Kelle Çorbası Kelle çorbası, kelle, işkembe, paça, kokoreç gibi sakatatlardan hazırlanan ve ya hiç sevilmeyen ya da sevenlerin her gün yiyebileceği yemeklerden biridir. Anadolu insanının geçim kaynaklarından olan küçükbaş hayvancılıkta, hayvanın her ürününün ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan yemeklerden biridir. Kelleyi temizleyip hazırlamak marifet ister. Kelle derisi ya yüzülür ya da ütülür. Ütme işi biraz daha zor ve zahmetlidir. Bu işlemi bilmiyorsanız en akıllıcası temizlenmiş kelle almaktır. Çorbanın pişirilme usulü yöreden yöreye fark etmekle beraber aşağı yukarı aynı yöntemle hazırlanmaktadır. Malzemeler
Sosu İçin
Kelle Çorbası Nasıl Yapılır? İlk önce temizlenmiş koyun kellesi beş saat tuzlu suda bekletiniz ve bu beş saat içinde üç kez suyunu değiştiriniz. Daha sonra kelleyi soğuk su ile iyice yıkayınız. Yıkama işleminden sonra düdüklü tencereye koyarak üzerine su ilave edilip biraz da tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika kadar haşlanması beklenir. Haşlanan kelleyi çorbaya hazırlamak için bir kaba alıp et kısımlarını ayırarak; kemik ve zarlarını atınız. Etler kuşbaşı doğranarak bir tencereye atılıp üzerine haşlama suyunu süzerek ilave edilip kaynamaya bırakılır. Dileyen beynini de bu çorbaya ilave edebilir. Bu arada üç çorba kaşığı kadar zeytinyağı ile bir çorba kaşığı un, kokusu gidene kadar kavrulur ve bir çay bardağı kadar soğuk su ilavesi ile karıştırılarak kaynamakta olan çorbaya eklenip karıştırılır. 5 dakika da birlikte piştikten sonra ocaktan alınır. Bu arada sarımsaklar ezilip bir su bardağı sirkeyle karıştırılarak yemeğin sosu hazırlanır. Ayrıca, iki çorba kaşığı zeytinyağında bir tatlı kaşığı pul biber yakılır. Servis edilecek kaselere konularak, üzerine sarımsaklı sos ve biberli sos gezdirilerek servis edilir. Ekstra Bilgiler Kelle çorbası, özellikle kış aylarında tüketilen ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğuna inanılan bir yemektir. İçeriğindeki zengin protein ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kelle çorbası, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde farklı baharatlar ve yöntemlerle hazırlanarak yerel lezzetleri yansıtır. Kelle çorbasının lezzetini artırmak için, çorbanın üzerine limon sıkılabilir veya yanında turşu ile servis edilebilir. |