Ekşili Yuvalama Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Ekşili Yuvalama Çorbası Tarifi ve Malzemeleri


Ekşili Yuvalama Çorbası Tarifi

Ekşili Yuvalama Çorbası, Güneydoğu Anadolu mutfağının eşsiz ve lezzetli bir örneğidir. Bu çorba, genel olarak ana yemek olarak da tüketilen bir çorba çeşididir. Hazırlanması biraz zahmetli olsa da, elde edilen muhteşem lezzet tüm zahmetine değmektedir. Defalarca denenmiş ve büyük küçük herkesin beğenisini kazanmış bu yemeği mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Kolay gelsin.

Ekşili Yuvalama Çorbası Malzemeleri

  • 250 gram yağsız dana kıyması
  • 500 gram kuzu kuşbaşı
  • 500 gram çiğ köftelik bulgur
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım kilo haşlanmış nohut
  • 2 diş sarımsak
  • 2 baş orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Sumak
  • Nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz

Ekşili Yuvalama Çorbası Nasıl Yapılır?

1. Yarım çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı kadar sumak atıp karıştırıyoruz. Üzerine nar ekşisi ekleyip, sumağın ekşisinin geçmesini sağlıyoruz.

2. Çiğ köfte tepsisine çiğ köftelik bulguru alıyoruz ve üzerine kuru soğanı rendeliyoruz. Sarımsakları ezip ilave ediyoruz. Biber salçasını da ekleyip elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Tuz, karabiber ve pul biber ilave ettikten sonra kıvam alana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Kıymayı ekleyip, avuç içimizle bastırarak kıyma ile bulgurun özdeşleşmesi için bir miktar daha bu şekilde yoğuruyoruz. Hamuru daha çabuk kıvama getirmek isterseniz ellerinizi arada bir ıslatarak yoğurabilirsiniz. Daha sonra bu hamurdan misketten daha ufak parçalar koparıp yuvarlıyoruz.

3. Bir adet kuru soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz. Büyük boy bir tencereye tereyağını atıp bir miktar kızdırıyoruz. Üzerine doğradığımız kuru soğanı atıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra üzerine kuşbaşı etleri ekleyip rengi dönünceye kadar yaklaşık 5 dakika orta ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine 1 litre kadar kaynar su ilave edip etlerin pişmesi için kaynamaya bırakıyoruz.

4. Etler piştikten sonra üzerine hazırladığımız yuvalama köftelerini ekleyip, yeteri kadar tuz attıktan sonra 5-6 dakika daha pişiriyoruz. Üzerine haşlanmış nohutları da ekleyip, birkaç dakika daha pişiriyoruz. Çorbanın kıvamını ayarlamak için bir miktar daha sıcak su ilave edip, üzerine kuru nane serpiştiriyoruz. Önceden hazırladığımız sumaklı nar ekşili karışımı süzgeçten geçirerek ilave edip karıştırıyoruz. Hazır olan ekşili yuvalama çorbasını servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Ekşili Yuvalama Çorbası, özellikle kış aylarında sofralarda sıklıkla yer bulur. Çorbanın besleyici değeri yüksektir ve içeriğindeki et, bulgur ve nohut sayesinde protein ve lif açısından zengindir. Tarifte kullanılan sumak ve nar ekşisi, çorbaya kendine has bir ekşilik ve ferahlık katarken, baharatlar ise lezzetini artırır.

Çorbanın yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bulgur ve kıyma karışımının iyi yoğurulması ve köftelerin düzgün şekil almasıdır. Ayrıca, çorbanın kıvamını ayarlamak için sıcak su eklerken dikkatli olunmalı, fazla su eklenmemelidir.

Bu tarif, geleneksel Türk mutfağının zenginliğini ve lezzetini yansıtan harika bir örnektir. Misafirlerinizi ve ailenizi bu özel çorba ile şaşırtabilir ve onlara unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muazzez Akay

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Misafirlerimiz gelecek diye ekşili yuvalama çorbası yapmaya karar verdim. Sitenizdeki tarifler doğrultusunda çorbayı güzelce hazırladım. Çorbanın lezzeti bir harikaydı ve misafirlerim çok beğendi. Ancak yemeği hazırlarken köfteler kaynama esnasında ciddi anlamda yıkıldı. Acaba köftelerin sıcak su içinde dağılmasının temel nedeni nedir? Hangi malzemeyi az yada çok koydum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Muazzez Akay,

Öncelikle çorbanızın beğenilmesine çok sevindim. Köftelerin dağılmasının birkaç olası nedeni olabilir:

1. Yumurta Eksikliği: Köfte harcının içine yeterince yumurta eklememiş olabilirsiniz. Yumurta, köftelerin bağlayıcı malzemesidir ve dağılmalarını engeller.
2. İrmik veya Un: Köfte harcına yeterince irmik veya un eklenmemesi de köftelerin dağılmasına neden olabilir.
3. Yoğurma Süresi: Köfte harcını yeterince yoğurmamış olabilirsiniz. Harcı iyice yoğurmak, malzemelerin birbirine iyice karışmasını ve köftelerin daha sağlam olmasını sağlar.
4. Dinlendirme: Köfte harcını yoğurduktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirmek, köftelerin daha sağlam olmasını sağlar.
5. Kaynama Sıcaklığı: Köfteleri kaynayan suya eklerken suyun çok fazla kaynaması köftelerin dağılmasına neden olabilir. Su kaynadıktan sonra ateşi biraz kısarak köfteleri eklemek daha iyi sonuç verebilir.

Bir dahaki sefere bu noktalara dikkat ederek köftelerin dağılmasını önleyebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Tandan

Muazzez hanım köftesini yoğururken ben 1 adet yumurtada koyuyorum dağılmıyor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bir Kase Çorba Kaç Kalori?dir?

Bir Kase Çorba Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Yuvalama Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Yuvalama Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantarlı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri