Arabaşı Çorbası Arabaşı çorbası, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde özellikle kış aylarında tercih edilen geleneksel bir lezzettir. Çorba, yanında özel bir hamurla birlikte tüketilir. Ancak, bazı kişiler bu hamuru yutmakta zorlandığı için yalnızca çorbasını tercih eder. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan arabaşı çorbasının hazırlanması düşünüldüğü kadar zor değildir. Gerekli Malzemeler Arabaşı çorbası için gereken malzemeler şunlardır:
Hamur İçin Gerekli Malzemeler
Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır? Arabaşı çorbası için öncelikle tavuk etini iyice yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Üzerine su ilave edin ve tavuğu yumuşayana dek kaynatın. Bu aşamada tuz ilavesi yapabilirsiniz. Tavuk eti piştikten sonra tencereden alın ve sıcak iken didikleyin. Tavuk eti sıcak olduğunda daha kolay ayrılır ve tel tel olur. Didiklenmiş tavuk etini bir tabağa alın. Hamurunu hazırlamak için unu ve suyu tencereye ilave edip karıştırın. Tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin. Hamur muhallebi kıvamına geldiğinde içerisine tuz ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Hazırlanmış hamuru ıslatılmış bir tepsiye döküp yayın. Hamurun soğuması için serin bir yere kaldırın. Soğuduktan sonra baklava şeklinde veya ufak kareler şeklinde kesip bekletin. Çorbayı yapmak için uygun bir tencereye yağları ilave edin. Yağ eridikten sonra unu ekleyip karıştırarak kavurun. Kavrulmuş unun üzerine domates salçasını ekleyip karıştırın. Pul biber, karabiber ve tuzu da ekleyip çorbanın suyunu tencereye aktarın. Bu aşamada tavuk suyunu da kullanabilirsiniz. Çorbanın suyu kaynamaya başladığında didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatın. Hazır hale gelmiş arabaşı çorbasını büyük bir çorba tabağına alın. Tepsideki hamuru çatal ile ortadan alıp kenarlara yerleştirin. Çorbayı servis yaparken içerisine bol limon suyu ve pul biber ekleyin. Dilerseniz limon suyu yerine dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz. Çorbanın en bilindik özelliği bol acılı olmasıdır. Ancak, acı sevmiyorsanız baharat oranını düşürebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Arabaşı çorbasının yapımında kullanılan tavuk eti, protein açısından zengin olup vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, çorba içerisindeki limon suyu C vitamini kaynağıdır ve vücut direncini artırır. Çorbayı daha da sağlıklı hale getirmek için organik malzemeler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çorba, özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir. |