Yüksük çorbası, yöresel çorbalar arasında oldukça büyük bir üne sahip olan enfes bir lezzettir. Sizler de bu muhteşem çorbayı kolaylıkla hazırlayabilir ve bu lezzetten mahrum kalmamış olursunuz. Hamur açamam diyenler için, marketlerde hazır olarak bulunan mantılarla da yüksük çorbasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Yüksük Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Yüksük Çorbası Sosu İçin
Kıkırdak Hamuru İçin
Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır? Yüksük çorbasının yapımına ilk olarak karıştırma kabına hamur malzemelerini ekleyerek başlayalım. Mantı hamurunda olduğu gibi sert kıvamda bir hamur yoğurduktan sonra, üzerini nemli bir bezle kapatarak 10-15 dakika dinlendirelim. Hamurumuzu beze şekline getirdikten sonra, tezgâha un serpiştirerek orta kalınlıkta bir yufka açalım. Açılan yufkayı küçük kareler şeklinde keselim. Çorbanın iç harcını hazırlamak için küçük bir karıştırma kabına kıyma, ince doğranmış kuru soğan, ince doğranmış maydanoz, kurutulmuş reyhan, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ekleyip iyice karıştıralım. Küçük kesilmiş karelerin içine yeteri kadar kıymalı iç harç koyduktan sonra, bohça şeklinde katlayarak un serpiştirilmiş bir tepsiye yerleştirelim. Çorbanın olmazsa olmazı kıkırdak hamurunu hazırlamak için verilen malzemelerden hamur yoğurduktan sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, un serpiştirilmiş tezgâh üzerinde ince uzun şeritler elde edelim. Şeritleri tavla zarı büyüklüğünde keserek kıkırdak hamurunu hazırlayalım. (Yoğrulan hamurdan fazla gelen kıkırdak hamurunu buzlukta saklayabilirsiniz.) Geniş bir tencereye 2,5-3 litre su koyarak kaynamaya bırakalım. Kaynayan suya tuz ekledikten sonra, önceden hazırladığımız mantıları tencereye ilave ederek karıştıralım. Haşlanan mantılar suyun üzerine çıkacaktır. Mantılar haşlanırken, haşlanmış nohutları da tencereye ekleyelim. Çorbanın sosunu hazırlamak için, bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Isınan yağa yarım su bardağı kadar kestiğimiz kıkırdak hamurlarını ekleyerek kızartalım. Kızaran hamurların üzerine rendelenmiş sarımsakları ekleyip hafifçe kavuralım. Ardından salçayı ilave ederek kavuralım. Hazır hale gelen sosu kaynamakta olan mantıların üzerine döküp, bir iki dakika daha kaynatarak yüksük çorbasını ocaktan alalım ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun. |
Fuldem
11 Temmuz 2024 PerşembeMantı hazırlarken hamurun sert olması gerektiğini söylemişsiniz, bu durum hamurun açılmasını zorlaştırmaz mı? Aynı şekilde bohça şeklinde katlarken zorluk yaşar mıyım?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Fuldem,
Hamurun sert olması mantı yaparken önemlidir, çünkü pişirme sırasında hamurun dağılmaması ve içindeki harcın dışarı çıkmaması için gereklidir. Ancak, bu durum hamurun açılmasını ve bohça şeklinde katlanmasını zorlaştırabilir. Bu süreci kolaylaştırmak için hamuru yoğururken yeterince dinlendirmek önemlidir. Dinlenen hamur daha esnek olur ve açılması daha kolay hale gelir. Ayrıca, hamuru ince açmak için biraz un kullanarak işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Bu şekilde, hem açma hem de katlama işlemlerinde daha az zorluk yaşarsınız.
Kolay gelsin!