Nohutlu köfteli çorba, enfes çorba tariflerinden biridir. Gayet doyurucu ve besleyici olan bu çorba, içerdiği malzemeler sayesinde oldukça sağlıklı ve faydalıdır. Besin değerleri yüksektir. Nohutlu Köfteli Çorba Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Nohutlu Köfteli Çorba Nasıl Yapılır? Çorbamızın yapımı için öncelikle tencereye bir litre yani beş su bardağı su konulur ve tencere ocağa alınıp altı açılır. İçine bir yemek kaşığı pirinç yıkanır ve eklenir. Önceden haşlanmış veya hazır haşlanmış olarak satılan nohuttan alınarak bir çay bardağı kadar tencereye eklenir. Ocağın en küçük kısmında kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu sırada tenceredeki malzemeler kaynarken köfteler hazırlanır. Köfte için kıyma bir kaba alınır ve üzerine bir soğan soyulur, yıkanır ve rendenin en ince kısmında rendelenir. Tuz ve karabiber eklenir ve yoğurulmaya başlanır. Yoğurma işleminin ardından nohut büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Tüm köfteler hazır olunca kaynamakta olan suya eklenir ve yirmi-yirmi beş dakika kadar kaynatılır. Bu sürenin sonunda ocağın altı kapatılır. Çorbanın sosunu hazırlamak için bir su bardağı yoğurt, bir yumurta sarısı ve bir tepeleme çorba kaşığı un geniş bir kaba alınır ve iyice çırpılır. Üzerine bir su bardağı su eklenir ve tekrar çırpılır. Yavaş yavaş köftelerin olduğu tencereye eklenir ve bir yandan da karıştırılır. Tencere tekrar ocağa alınır ve altı açılıp beş dakika kadar kaynatılır. Ocağın altı kapatılır. Üzeri için iki yemek kaşığı tereyağı ve bir tatlı kaşığı salça küçük bir tavaya alınır ve iyice kavrulur. Çorba servis edilirken her kâsenin üzerine bir yemek kaşığı ilave edilerek servis edilir. Ekstra Bilgiler Nohutlu köfteli çorba, özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, yoğurt ve nohut gibi malzemeler sayesinde protein ve lif açısından zengindir. Bu çorbayı hazırlarken isterseniz içerisine havuç, patates gibi sebzeler de ekleyerek daha da besleyici hale getirebilirsiniz. |