Erzincan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Erzincan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erzincan Çorbası

Erzincan Çorbası, adından da anlaşılacağı gibi Erzincan'a has olan ve oldukça lezzetli çorbalar arasında yer almaktadır. Erzincan Çorbası, batıya nazaran doğu bölgelerde çok daha yaygınlaşmış çorbalar arasındadır. Kıvamı, görünüşü ve lezzeti ile mükemmel olan bu çorba, herkesin damak tadına uygun ve oldukça hafif bir çorbadır. Hafif bir çorba olması sayesinde yaşlı insanlar ya da çocuklar dahil olmak üzere herhangi bir sorun olmadan tüketebilirler. Erzincan Çorbası, bu nedenle sindirimi son derece kolay ve kişiyi zorlamayan bir özelliğe sahiptir. Besin değerinin oldukça yüksek olması nedeni ile Erzincan Çorbası, sizleri gün boyu tok tutabilir.

Bu çorba ilk olarak Erzincan'da ortaya çıkmış ve bu bölgede yapılmıştır. Zamanla hızlı bir yayılma göstererek özellikle doğu bölgelerinde olmak üzere ülkemizin birçok yerinde tüketilen çorbalar haline gelmiştir. Erzincan ilinde hemen hemen her lokantada bulunan bir çorbadır. Bu nedenle Erzincan'a yolunuz düştüğünde bu ile ait olan bu mükemmel lezzeti en iyi orada tadabilirsiniz. Bunun yanında sizler de evlerinizde bu nefis lezzeti yaparak gerek ailenize gerekse misafirlerinize akşam yemeği yanında ikram ederek onlara farklı lezzetler tattırabilirsiniz. Tabii ki bu çorbayı en iyi Erzincanlılar yapabilir. Fakat bizler de aynı çorbayı lezzetli bir şekilde yapabiliriz. Öncelikle bu çorbanın malzemelerinden bahsederek yavaş yavaş nasıl yapıldığına geçebiliriz.

Erzincan Çorbası Malzemeleri

  • 200 gram kadar kıyma
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir tutam karabiber
  • Yarım su bardağı erişte
  • Bir buçuk litre su
  • Bir adet et ya da tavuk bulyon
  • İki su bardağı yoğurt
  • Bir diş sarımsak
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir adet orta boy kuru soğan

Erzincan Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle kıymayı geniş bir kap içerisine alarak üzerine bir miktar tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğuralım. Tuzun ve karabiberin kıymanın her yerine eşit olarak gittiğinden emin olana kadar iyice yoğuralım. Aksi durumda Erzincan Çorbası bu durumdan lezzet olarak etkilenecektir. Daha sonra yoğurmuş olduğumuz bu kıymadan küçük küçük köfteler yaparak ayrı bir tepsi üzerine dizelim ve üzerine bir miktar un serpiştirelim. Daha sonra serpiştirdiğimiz unun tüm köftelerle temas etmesi için tepsiyi sallayabilirsiniz. Bu şekilde tüm köfteleri unlayın.

Bir diğer işlemde ise kuru soğanları yemeklik olacak şekilde iyice doğrayalım. Eğer zamanınız yoksa bu soğanları rendeleyerek küçültebilirsiniz. Daha sonra bir tencere içerisinde sıvı yağ ve tereyağını birlikte eriterek üzerine soğan ekleyin. Bu şekilde bir süre soğanı iyice kavurun. Soğanın kavrulduğuna emin olduktan sonra üzerine daha önceden unla hazırlamış olduğumuz köfteleri ekleyelim. Köftelerden sonra ise üzerine sıcak suyu ekleyerek iyice etlerin pişmesini bekleyin.

Etler suda pişerken, bizler de ayrı bir kâsede sarımsağı iyice ezelim. Aksi durumda ağzınıza tüm sarımsak gelebilir. Bu sarımsağı ise yoğurdumuz ile karıştıralım ve üzerine kaynayan et suyundan birkaç kaşık ekleyelim. Ardından ocakta kaynayan yemek içerisine yoğurdu ekleyelim ve bol bol karıştıralım. Bu sırada bir miktar daha tuz atalım ve kıvamını aldırın. Son olarak ayrı bir kapta tereyağını eriterek nane ile karıştıralım. İçine bir miktar da pul biber attıktan sonra bu karışımı servis yaparken çorbaların üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Varol

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Erzincan Çorbası gerçekten bu kadar lezzetli mi? Özellikle Erzincan'da mı denemek lazım, yoksa evde yaparak da aynı tadı yakalayabilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erzincan Çorbası gerçekten de oldukça lezzetlidir Varol. Özellikle Erzincan'da, yöresel malzemeler ve ustaların elinden çıktığında tadı bambaşka olabilir. Ancak evde de doğru malzemeler ve tarifle hazırlanırsa, çok lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Yine de, yöresel yemeklerin kendi topraklarında, yerel dokunuşlarla tadılması her zaman daha özel bir deneyim sunar. Eğer imkanınız varsa Erzincan'da denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni