Paça çorbası nasıl yapılır: Paça koyun keçi yada dananın dirsek altı kısmından yapılan çorba türüdür. Çorbanın lezzeti oldukça farklı ve hiç denemeyenler ilk defa tattıklarında ise daha önce yemedikleri için pişman olduğu lezzetli ve pratik olan çorbadır. Genellikle kurban bayramı döneminde hayvanların ayaklarını temizleyerek buzdolabına konulmasıyla kışın soğuk ortamlarda içinizi ısıtabilecek bir çorbadır. Paça çorbası nasıl yapılır demeden önce paça temizliğinin nasıl yapıldığını bilmek çorbayı yapanlar için yarar sağlar.
Paça nasıl temizlenir? Kasaptan alınan koyun paçaları temizlenmiş olarak size gelmesine rağmen üzerindeki ince tüyleri yok etmek için ocağın üzerine alarak tüylerin yanması sağlanır. Tüylerin tamamen ortadan kalkmasını istiyorsanız tütsüleme yaptıktan sonra sert bir bezle paçayı sürterek temizlemeniz gerekir. Daha sonra bol su ile yıkayınız. Tencerenin içerisine paçayı koyarak üzerine su ilave edilir. ve kaynaması sağlanır. Kaynadıktan sonra paçaların suyu süzülür. Tencereden alınan parçalar düdüklü tencerenin içine konarak üzerine bir miktar su ilave edilir ve Içerisine bir bütün soğan ile koyarak ağzı kapatılır. En az yarım saat kayanatılarak tencerede pişirilir. suyun içinden alınan paçalar kemikten ayrılır.
Paça çorbasının terbiyesi nasıl yapılmalıdır?
Tencereye 2 yemek kaşığı sıvıyağı konulur ve üzerine bir miktar un ilave edilir ve unun kokusu çıkana kadar kavrulur. kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Bir bardak yoğurt ve haşladığımız paça suyundan bir bardak koyarak güzelce çırpılır ve pürüzsüz bir kıvam elde edilir.
Paça çorbasının faydaları nelerdir?
- Paça da bulunan kemik ve kıkırdakların protein seviyesi yüksektir. Kemik erimesi, kırık ve çıkık gibi vücutta meydana gelen rahatsızlıklara bu protein iyi gelmektedir.
- Hücre yenilenmesi ile protein bazlı enzim ve hormonları yapımında kas kemik ve kıkırdaklara destek sağlar.
- Büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.
- Çocukların hızlı bir şekilde boyunun uzamasına yardımcı olur.
- Osteoporoz rahatsızlığını önler.
- İçerisinde protein barındırdığı için diyet yapanların vücutlarını tok tutarak güç kaybı yaşamadan sağlıklı kilo vermesini sağlar.
- Bağışıklık ve sindirim sistemlerinin çalışmasında oldukça faydalıdır.
- Baş ağrısı, nezle ve öksürük rahatsızlıklarında paça çorbası etkili bir ağrı kesicidir.
Paça çorbasının zararları:
- Kolesterol hastalığı varsa aşırı tüketimi halinde dolaşım sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceği ifade edilen paça çorbasının kolesterol barındırmadığı su götürmez bir gercek olarak bilinir.
Ayak paça çorbası için gerekli malzemeler:
- 6 adet keçi kuzu koyun yada dana ayağı
- Bir miktar tuz
- Bir miktar su
Ayak paça çorbasının terbiyesi için:
- Yarım çay bardağı doğal üzüm sirkesi
- 10 diş sarımsak
Meyanesi için ise:
- 4 yemek kaşığı un
- Bir tatlı kaşığı pul biber
- Bir tane sarımsak
- 2 çorba kaşığı doğal Üzüm sirkesi
Ayak paça çorbasının üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Bir tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
Ayak paça çorbasının yapılışı:
Sağlık yönüyle şifa kaynağı olan ayak paça çorbasının hazırlanmasında öncelikle hazırladığınız ayak paçasını ocağa alarak tütsülemenizdir. Tütsüledikten sonra bol su ile yıkayarak tütsü siyahlığından temizlemeniz gerekir. Ardından düdüklü tencerenin içerisine koyarak üzerine bir miktar su ve tuz ilave edip tencerenin ağzını kapatın. Bir saat kadar pişmesi için bekleyin. Paçanın terbiyesi için 4 yemek kaşığı un ve su yardımıyla pürüzsüz hale getirinceye kadar karıştırın. Üzerine pişen paça suyundan da ilave ederek karıştırmaya devam edin. Çorbanızın meyanesi için 2 yemek kaşığı doğal sirke ile bir diş sarımsağı ezerek çorbaya ilave edin. 5 dakika daha karıştırın. Bu sosu servis tabaklarına aldıktan sonra herkes üzerine dökebilir. Paça çorbasının son aşaması ise ufak bir tavanın içerisine iki yemek kaşığı tereyağını ilave edin. Üzerine pul biber koyarak yağda kavurmaya başlayın. Çorbanın üzerine dökün. Paça çorbasını sıcak bir şekilde servis edersiniz daha lezzetli olur.
Paça çorbası nasıl yapılır dediğimizde üç aşamadan oluşan vitamin ve lezzet deposu çorbası aklımıza gelebilir ve güvenle tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.