Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası

Bamya, sağlık açısından oldukça faydalı besinlerden biridir ve her türlü yemeği yapılabilir. Kişinin damak tadına göre güveçte, fırında, tencere yemeği şeklinde ya da çorbası yapılır ve oldukça lezzetli tatlar oluşturur. Bamya çorbası ise özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve hastalıklara karşı korunmayı sağlayacak bir vitamin ve mineral deposudur. Bu nedenle oldukça faydalıdır ve özellikle kış aylarında sıkça tüketilmesi gereken çorbalardan biridir. Yapımı da çok zor olmayan, kısa sürede rahatlıkla hazırlayabileceğiniz çorbalardan biridir.

Bamya Çorbası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir su bardağı kuru çiçek bamya
  • Bir adet limon
  • Üç su bardağı su (bamyaları haşlamak için)
  • Bir su bardağı büyüklüğünde kuyruk yağı
  • Bir su bardağı büyüklüğünde koyun eti
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • İki adet orta boy kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Beş su bardağı et suyu ya da su
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Bamya Çorbası Nasıl Yapılır?

Bamya çorbası yapımı için öncelikle bamyaların tüylerinin dökülmesi için bir su bardağı kuru çiçek bamya, kalburda ya da bir bezin arasında ovularak tüylerinin dökülmesi sağlanır. Tüyleri dökülen bamyalar temizce yıkanır. Yarım limon üç dört ince dilime ayrılır ve bir tencereye alınır. Üzerine üç su bardağı su konulur, ardından yıkanan bamyalar tencereye eklenir ve ocağa alınır. Bamyalar biraz haşlanır, çok fazla haşlamamaya dikkat edilir. Yeterli miktarda haşlandıktan sonra süzülür ve bir kenara alınır.

Ayrı bir tencereye bir su bardağı büyüklüğündeki kuyruk yağı ve koyun eti küçük küçük doğranır ve tencereye alınıp ocağa konur. Ocağın altı açılır, etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Ardından bir yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve üzerine iki adet kuru soğan ince ince doğranır. Soğanlar kavrulmaya başlayınca bir yemek kaşığı domates salçası eklenir ve salça da kavrulur. Salça kavrulunca beş su bardağı et suyu varsa ilave edilir; et suyu yoksa normal su konulabilir. Su konulduktan sonra kapağı kapatılır ve et haşlanana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir. Ardından daha önceden haşlanmış ve süzülmüş olan bamyalar ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır.

Üzerine yarım limon sıkılır ve bamyalar tam pişene kadar yirmi yirmi beş dakika kaynatılır. Pişen çorba sıcak olarak servis edilir. Sunum esnasında isteğe bağlı olarak biraz daha limon ilave edilebilir.

Bamyanın Sağlık Faydaları

Bamya, içerdiği yüksek miktarda lif, vitaminler (özellikle C ve K vitamini) ve mineraller (magnezyum, potasyum) ile bilinir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve bağırsak sağlığını korur. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca, bamya kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını destekler.

Ekstra İpuçları

  • Çorbanın daha yoğun bir lezzet kazanması için, kuyruk yağı yerine tereyağı kullanılabilir.
  • Et yerine tavuk eti tercih edilebilir, böylece daha hafif bir çorba elde edilir.
  • Bamyaların haşlanması sırasında suya bir çay kaşığı karbonat eklemek, bamyaların daha yeşil kalmasını sağlar.

Bamya çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde sıcak bir seçenek olarak sofralarınızda yerini alabilir. Sağlıklı ve besleyici bu tarifi denemeyi unutmayın!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni