Yaz Çorbaları

Yaz Çorbaları, bu çorbalar adından da anlaşılacağı gibi yaz aylarında fazla ağır olmayan ve kişileri rahatsız etmeyen çorba tarifleri arasında yer alır. Gerçekten de hazırlanan bu çorbalar ayrı bir lezzet oluşturur ve içeriğinde kullanılan malzemelerin etkisiyle kişi kendini dinç hisseder. Yaz çorbaları genellikle karışık sebzelerden elde edilen çorba tarifleri arasında olmaktadır.
Bu makalemizde sizlere yaz çorbaları nasıl yapılır, yapılışında hangi malzemeler kullanılır bu hususta tarif oluşturacağız. İşe kolları sıvayarak başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Karışık Sebzeli Yaz Çorbası Malzemeleri

  • 2 adet orta boy domates
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 25 gram kavrulmuş badem
  • 25 gram kavrulmuş fındık
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1,5 litre sıcak su
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 çay kaşığı köri
  • 1,5 adet çubuk tarçın
  • 2,5 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber

Karışık Sebzeli Yaz Çorbası Nasıl Yapılır?


Kuru soğan ve sarımsakları minik parçalar halinde yemeklik olarak doğrayın. Kabuğu soyulan domatesleri, küp-küp olacak şekilde doğrayın. Zeytinyağını bir tava içerisine alın ve tavada kızdırdıktan sonra soğan ve sarımsakları birkaç dakika kadar soteleyin. Ardından minik minik küp şeklinde doğranan domatesleri sotelenen soğan ve sarımsakların bulunduğu tavaya ekleyin ve birkaç dakika daha domatesle birlikte soteleyin.
Yumuşayan domateslere 350 ml. Sıcak su ilave edin. 5 dakika kaynayan çorba karışımına zerdeçalı, köri, tuzu, pul biberi ve kalan 650 ml. Sıcak suyu ekleyin. Pişmekte olan çorba karışımına çubuk tarçını da ilave ederek aromasını vermesi için 2 dakika çorba içerisinde beklettikten sonra tekrar çıkartın. Aralıklarla karıştırmaya devam ettiğiniz çorbayı,10 dakika kadar pişirin ve ocaktan alınan çorbayı büyük bir kâse içerisine alın. Kavrulmuş olan file fındıktan ve bademlerden istenilen miktarda kattıktan sonra mutfak robotunda ya da blenderden geçirilen çorbayı sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Afiyet olsun.

Mantar Çorbası Malzemeleri

  • 350 gram mantar
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?

Mantar çorbası tarifine bol suyla yıkanan ve kurulanan mantarları küçük parçalar halinde doğrayarak başlayalım. Kuru soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyalım sonra doğrama tahtasında ince ince kıyalım. Tereyağı ve ay çiçek yağını bir tavada kızdıralım. İnce ince kıyılmış olan kuru soğan ve sarımsakları tava içerisine alalım ve renk alana kadar kavuralım. Dilimlenmiş olan mantarları da tava içerisine ekledikten sonra mantarın suyunu salmaması için yüksek ateşte kavurma işlemine devam edelim. Ardından unu ekleyelim ve un renk alıp, kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim. Tuzu ve çekilmiş olan karabiberi ilave edelim. Ardından sütü az az ilave ederek hızlı hızlı karıştırmaya devam edelim. Bu işlemde amaç unun topak topak kalmasını engellemektir. Çorbanın suyunu ilave edelim. Aral sıra çorbayı karıştırarak 10 dakika kadar kaynamasını bekleyelim. Kıvam alan çorbayı isteğe göre doğranmış maydanoz da eklenebilir. Hazırlanan çorba sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri
  • 1 su bardağı kadar buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 450 gram süzme yoğurt
  • 7 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı nane
Servisi için
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1 demet dereotu
Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Çorbanın yapımında kullanılacak olan buğday ve nohudu, bir gece önceden ayrı ayrı kaplar içerisinde su ekleyerek iyice şişmesi için beklemeye alalım. İyice şişen buğdayı derin olan bir tencereye alalım. Üzerine 7 su bardağı su ilave ettikten sonra buğdayı orta ateşte haşlayalım. Buğdayın haşlanmış olduğu suyu çorba yapımında kullanacağız, dökmemek gerekli. Nohudu da ayrı bir tencereye alalım ve üzerini geçecek kadar su ilave edelim. Sonra orta ateşte haşlayalım. Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek olan süzme yoğurdu, tuzu küçük bir kap içerisinde karıştıralım. Haşlanan nohutları süzgece alarak, suyunu süzdükten sonra buğday tenceresine ilave edelim ve hafif bir şekilde karıştıralım. Buğdayların pişip pişmediğini kontrol ederek sonra çorba tenceresini ocaktan alalım ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Soğuyan buğdaylı çorba karışımına çırpılmış olan süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştıralım. İsteğe göre servisinde kullanmak için dereotunu doğrama tahtasında ince ince kıyalım. Zeytinyağını, acı kırmızı pul biberi ve doğranmış olan dereotunu çorbanın servis kaselerine alınmasıyla çorbanın üzerine serpilir. Hazırlanan çorba soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:07:48
Yaz Çorbaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaz Çorbaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yaz Çorbaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Arpa Çorbası

Arpa çorbası Yöresel lezzetlerimizden biri olan, şifa deposu bu çorba, sofralarda her zaman yer bulmaktadır. Yapımı pratik olup, soğuk havalarda hasta olmama...
Devamını Oku

Hasta Çorbası

Hasta çorbası, Hasta çorbası, özellikle soğuk algınlığına bağlı, mide bulantısı ve karın ağrısına iyi geldiği bilinmekte olan vitaminli bir yoğurt çorbasıdır...
Devamını Oku

Ezogelin Çorba

Ezogelin çorba, Anadolu'ya ait yöresel bir tattır. Adı gibi kültürümüzün bir parçası olan ezogelin çorbası, içerdiği zengin vitaminden dolayı oldukça yararlı...
Devamını Oku

5 Aylık Bebek Çorbaları

5 aylık bebek çorbaları, doktorlar bebekler için ek besin verilme yaşını 6 ay olarak bildirmişlerdir. Ancak anne sütünün yetmediği durumlarda 5 aylık iken ço...
Devamını Oku

Et Suyuna Çorba

Et suyuna çorba, yüz yıllardır şifa kaynağı ve besleyici olan çorbaların her bölgede hazırlanışı ayrıdır. Benzeri renginde çeşitlilik olduğu benzeri çor...
Devamını Oku

Çorba İsimleri

Çorba İsimleri, Oldukça eski bir geçmişe sahip olan çorbanın her yöre ve ülkeye göre farklı isim ve çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak bakliyat veya ...
Devamını Oku

Bebekler İçin Çorba Tarifleri

Bebekler için çorba tarifleri, en değerli varlıklarımız olan bebeklerimiz için çorba seçimi oldukça önemlidir. Çorba gerek bebek olsun gereks eokul çağı...
Devamını Oku

Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası

Arpa şehriyeli tavuk çorbası, her yemek öğününde ana yemeklerden önce çorba tüketilmesi sağlık açısından çok faydalıdır. Yemek öncesi içilen çorba midey...
Devamını Oku

Bebeğime Çorba Tarifleri

Bebeğime çorba tarifleri, bebeğinizin ihtiyaçları gözetilerek hazırlamış olduğumuz çorba tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Vermiş olduğum...
Devamını Oku

Balık Çorbası

Balık Çorbası, balık seven herkesin tüketebileceği, besin değeri yüksek olan ve bu sebeple ana öğün yerine geçebilecek bir çorba türüdür. Ayrıca evinizde küç...
Devamını Oku

Ayran Çorbası

Ayran çorbası, çok kolay hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Kolaylıkla yapılabilen tarifler listesine ekleyebilirsiniz. Yemeğe çorbayla başlamak iyidir....
Devamını Oku

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası, Bezelyenin her çeşidini sevilmekte fakat taze bezelyenin yeri bir başkadır. Uzun zamandır yapmak istediklerimin başında bezelye çorbası...
Devamını Oku

Besleyici Bebek Çorbaları

Besleyici bebek çorbaları: Bebeklerimiz beş ve altıncı aydan itibaren ek besine ihtiyaç duyarlar. Annelerimizin bu konuyla alakalı en büyük problemleri ...
Devamını Oku

Brokoli Çorbası

Brokoli çorbası, brokoli, karnabahar, lahana, bürüksel lahanası ile aynı familyadan olan ve yenen bir bitkidir. Yapısı bakımından karnabahara benzeyen b...
Devamını Oku

Bebeklere Sebze Çorbası Nasıl Yapılır

Bebeklere sebze çorbası nasıl yapılır, bebeklerinize sebze çorbası vermek için, dört aylık olmalarını beklemelisiniz. Bebeklerinize anne sütü verirken, ...
Devamını Oku

1 Yaş Bebek Çorbaları

1 Yaş Bebek Çorbaları, çocuk beslenmesinde çorbalar çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle çocuk ve bebek gelişiminde destekleyici gıda olarak çocukla...
Devamını Oku

Çorba

Çorba köken olarak Sanskritçe'den iştirak eden İngilizce çorba (Soup) kelimesi, 'iyi beslenme' manası taşır. Yaklaşık 10 bin sene önce çorba hazırlandığını v...
Devamını Oku

Analı Kızlı Çorba

Analı Kızlı Çorba, En sevdiğim ve yapımında en çok zorlandığım yöresel yemeklerden biridir analı kızlı köfte. Etin kuru bulgurla beraber yoğrulması çokça vak...
Devamını Oku

8 Aylık Bebek Çorbaları

8 Aylık Bebek Çorbaları, bebekler ek besine geçtikleri zaman yoğurt ve peynir dışında aldıkları gıdalar sağlıklı çorbalardır. Hem pratik hem de faydalı ...
Devamını Oku

Basit Çorba Tarifleri

Basit Çorba Tarifleri, hazırlanışı zahmetsiz ve basit çorba çeşitleridir. Her sofranın vaz geçilmez çeşitleri ve olmazsa olmazı olan nefis çorba tarifle...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Yaş Bebek Çorbaları
Çorba
Analı Kızlı Çorba
8 Aylık Bebek Çorbaları
Basit Çorba Tarifleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024