Şehriyeli yayla çorbası, her mevsim büyük bir keyifle tüketilebilen çorba tariflerinden biridir. Bilhassa çocukların çok severek tükettiği yayla çorbası, şehriyeli yapıldığı zaman bir başka güzel oluyor ve tadına bakan herkes çorbayı severek tüketmektedir. Aynı zamanda besleyici özelliği fazla olan şehriyeli yayla çorbasının hazırlanışı da bir o kadar kolay olup ve zahmet gerektirmeden hazırlanabiliyor.
Şehriyeli Yayla Çorbası Malzemeleri
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 su bardağı et veya tavuk suyu
1 su bardağı süzme+1 su bardağı kaymaksız yoğurt
4 su bardağı normal su
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 fiske kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Şehriyeli yayla çorbası nasıl yapılır?
Şehriyeli yayla çorbası için kullanacağımız arpa şehriyeyi öncelikli olarak bir tavanın içerisine de bir tatlı kaşığı sıvıyağla kavuralım ve pembeleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Kavrulmuş olan şehriyeli çorbanın içerisinde fazla şişmeyecektir ve lezzeti ile görüntüsü daha güzel olacaktır. Ardından derin bir çift tabanlı çorba tenceresi alıp ve içerisine tavuk suyu ile normal suyu boşaltıp kaynamaya bırakıyoruz. Sular kaynama derecesine geldiği zaman tencerenin içerisine kavrulmuş olan şehriyeleri ilave edelim ve pişmeye bırakıyoruz. Şehriyeler hafif şişince ocağın altını kısıp ve diğer malzemelerin hazırlanışına geçiyoruz.
Bunun için geniş bir karıştırma kabı alıyoruz ve içerisine yoğurt, yumurta ve un ilave edip karıştırıyoruz. Kıvamını açmak için çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp karışımın içerisine ilave ediyoruz ve çırpıyoruz. Homojen bir kıvama gelen karışımı çorba tenceresinin içerisine boşaltıp karıştırıyoruz. Bu aşamada çorbanın kaynayana kadar sürekli şekilde karıştırılması gerekir. Aksi durumda çorba kesilip kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu görüntünün oluşmasını engellemek için harçla buluşan çorbanın iyi şekilde karıştırılması gerekiyor. Hem harcı çorbayla buluştururken yavaş ilave etmekte faydalı olacaktır. Çorba kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını en kısık şekildeki dereceye getirip ve birkaç dakika bu şekilde kaynatıyoruz. Yeterince kaynayan çorbanın, sosunu hazırlamak için küçük bir tavası alıp ve ocağın üzerine yerleştiriyoruz. Tavanın içerisine tereyağı ile sıvıyağını ilave edip ocağın altını açıyoruz. Yağlar yanma derecesine gelmeden ocağın altını kapatıp ve tavanın içerisine kuru naneyi ve kırmızı pul biber ilave ediyor ve karıştırıyoruz. Hazır hale gelen şehriyeli yayla çorbamız içerisine tuz ilavesi yapıp ve kepçe ile karıştırmasının ardından servis tabaklarına alıp üzerine sostan gezdiriyoruz.
20.01.2024 13:16:23
Şehriyeli Yayla Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ben diyet dönemindeyim. Fazla kilolarımdan kurtulmak için diyet yapıyorum. Yayla çorbası diyet listemin içerisinde var ama doymuyorum. Şehriyeli yayla çorbası olunca karnım doyar diye düşünüyorum ama şehriyenin de bir kalorisi var değil mi?Çorbanın içerisinde şehriye olursa diyetimi bozmuş olur muyum? Lavinya . 30.09.2018 13:58:05
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024