Kırmızı mercimekleri beş dakika sıcak suda bekletilir. Daha sonra suyu duru hale gelene kadar yıkanır. Bir kap içerisine patates, soğan ve sarımsaklar soyularak ufak parçalara bölünür. Bir tencere içine mercimekle beraber doğradığınız malzemeler koyulur. Daha sonra malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir. Ben bu işlem için düdüklü tencere kullandım. Mercimek çorbası yaptığım vakit daima düdüklü tencere kullanırım ve yukarıda belirttiğim gibi bu şekilde hazır çorbadan bile daha kısa sürede hazır hale geliyor.
Tencere kaynayınca mandalı kapatın ve on dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pisirdikten sonra ocağın altını kapatarak düdüklü tencerenin havasını bırakmasını sağlayın. Havasını saldığına emin olduktan sonra tencereyi açabilirsiniz. Çorbayı blenderden geçirdikten sonra tuzunu ilave edip karıştırın. Patatesli mercimek çorbasının üzeri için ise bir tava içerisine tereyağı ve sıvı yağı alıp eritilir. Pembeleşmeye başlayınca ocak kapatılarak üzerine toz biber ve nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan bu sos çorbanın üzerinde gezdirilir. Böylelikle patatesli mercimek çorbamız servise hazır konuma gelmiş olur.
Afiyet olsun.