- 1 çorba kasesi kırmızı mercimek
- 2 adet orta boy havuç
- 1 baş kuru soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 3 silme çorba kaşığı un
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 2 çay bardağı et suyu
- Yeteri kadar tuz
- Su
Mercimek Çorbası (Oktay Usta) Üzeri için
- 4 dilim kepek ekmeği
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- Su
Mercimek Çorbası Tarifi (Oktay Usta) Nasıl Yapılır?
Orta büyüklükte bir tencereyi ocağa alıp üzerine sıvı yağı ilave ediyoruz. Havuçları ve soğanı ince ince doğrayıp yağda bir süre kavuruyoruz. Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp tencereye ilave ediyoruz. Bir süre mercimeği de kavurup, üzerine bir litre kadar kaynar su ilave ettikten sonra orta ateşte pişiriyoruz.
Başka bir tencereye tereyağı ve 2 kaşık sıvı yağı atıp bir miktar kızartıyoruz. Üzerine unu ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine soğuk et suyunu ve bir miktar soğuk su ekleyip karıştırıyoruz ve kapağını kapatıp kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra diğer tencerede pişen mercimeği ilave ediyoruz.
Ve karıştırıcıdan geçiriyoruz. Tuzunu ilave ediyoruz ve eğer kıvamı çok koyu ise bir miktar daha sıcak su ilave edip kıvamını ayarlıyoruz ve bir süre daha pişiriyoruz. Ekmekleri küçük küp şeklinde doğrayıp fırının üst rafında kızartıyoruz.
Sosunu hazırlamak için küçük bir tavaya tereyağını atıp bir miktar kızartıyoruz. Üzerine salçayı ilave edip bir iki çevirim kavuruyoruz. Kırmızı pul biberi ilave edip karıştırdıktan sonra 3 yemek kaşığı kadar su ilave edip bir taşım karıştırarak kaynatıyoruz. Hazır olan çorbayı servis kasesine alıp, üzerine önce sos gezdiriyoruz. Daha sonra kişinin arzusuna göre kızarmış ekmek ilave edip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.