Kremalı Mercimek Çorbası, Mercimeğin çok eski dinler tarihinde çok özel bir yere sahiptir. İsrail oğulları sadece bir çanak mercimek karşılığında patrik olmak hakkından vazgeçmişlerdir. Bu hikâye ise bize mercimeğin en eski çağlardan bu yana bilindiğini göstermektedir. Mercimek de baklagiller ailesinden olan oldukça kısa boylu bir bitkidir.
Yerden sadece elli santimetre kadar yüksekliği olan mercimek bitkisi 8-15 milimetre uzunluğunda badıçlar vermektedir. Bu badıçların içinden bir veya üç mercimek tanesi çıkmaktadır. Çıkan mercimek tanelerinin rengi ise kırmızı veya koyu yeşil olur. Renklerine göre de kırmızı mercimek ve yeşil (Kara) mercimek diye bilinir. Mercimek en çok demir içeren besinlerden birisidir. Çok zayıf ve hasta olan kişilerde bol kan yapar. Mercimek bağırsaklara hafiflik verir ve geçici ishal yapar. Mercimeğin protein oranı da oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı zihnen ve bedenen çalışan kişilere oldukça iyi enerji sağlayan besleyici bir besindir. Mercimeğin anne sütünü artırma özelliği de vardır. Emzikli bayanlarda da sütün oranını ve beslenme değerini oldukça yükseltir. Hamile bayanlarda bebeğin kanlı canlı olmasını sağlar. Ayrıca mercimek anneyi de besler ve zayıf düşmesini önler. Mercimek ayrıca sinirleri de kuvvetlendirir.
Kremalı Mercimek Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeleri
200 gram krema
1,5su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek
Bir tatlı kaşığı tuz
İki adet küp, küp doğranmış patates
Bir tatlı kaşığı pul biber
Bir adet ince, ince doğranmış kuru soğan
Bir tatlı kaşığı nane
İki yemek kaşığı tereyağı
İki diş sarımsak
Bir yemek kaşığı biber salçası
Kremalı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Bu enfes ve biraz farklı olan mercimek çorbasını yapmak için öncelikle kırmızı mercimekleri iyice yıkayın ve süzün.
Daha sonra kuru soğanı, patatesi ve sarımsakların kabuklarını soyun doğrayın ve düdüklü tencere içine alın üstüne dört parmağı geçecek kaynar su koyun. Kaynar suyu ilave ettikten sonra düdüklünün kapağını kaptın. Düdüğü çalana dek kaynamaya bırakın. Düdüklünün düdüğü çaldıktan sonra ateşin altını en aza getirin ve yarım saat kadar daha ocak kısık ateşte pişirin. Çorba piştikten sonra düdüklünün kapağını açın ve blenderden geçirin çorbada hiç katı kıvam kalmadan su kıvamına gelen kadar iyice ezin. Daha sonra diğer bütün malzemeleri de sırası ile ilave ederek tekrardan blenderden geçirin. Blenderdan geçirmiş olduğunuz çorbayı tekrardan ocağın üzerine koyun ve bir taşım daha kaynatın fokur, fokur kaynayan kremalı mercimek çorbası artık servise hazır sıcak olarak yanında kıtır ekmek ile servis yapın.
Afiyet Olsun.
19.01.2024 07:07:28
Kremalı Mercimek Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kaldığım ev arkadaşlarımla beraber genelde haftada 5 gün mercimek çorbası yaparız. Çünkü hepimiz çok seviyoruz. Bu akşam kremalı mercimek çorbası yapmaya karar verdik. Fakat nasıl yapılacagi hakkında bir fikrimiz yok. acaba kremalı mercimek çorbası yapmak için almamız gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyoruz. Kayra . 28.10.2018 15:54:29
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024