İrmikli Çorbalar
İrmikli Çorbalar, Çorba her yörede farklı şekillerde hazırlanan besin değeri yüksek ve oldukça besleyici bir özelliğe sahip olan yaz kış tüketilebilen yemeklerin başında gelmektedir. Çorba yapımında genellikle bakliyatlar ve sebzeler kullanılmaktadır ancak farklı malzemeler e özellikle günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir. Bu malzemelerden birisi de irmiktir.
Genellikle tatlı yapımında tercih edilen irmik çorbalarda da sıkça kullanılmaktadır. Bu çorbaları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.
İrmik Çorbası Malzemeleri- Bir su bardağı irmik
- İki adet domates
- İki yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir yemek kaşığı salça
- İki bardak et suyu
- Üç su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
- Nane
Terbiyesi için, iki yumurta sarısı ve yarım bardak süt.
İrmik Çorbası Nasıl Yapılır?
İrmikler bir tencerede zeytinyağı eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça ve rendelenmiş domatesler eklenerek bir süre daha kavrulmaya devam edilir. Üzerine et suyu, su, tuz ve karabiber eklenerek on veya on beş dakika daha kaynatılır. Yumurta ve süt iyice çırpılarak çorbanın terbiyesi hazırlanır ve kaynayan çorbanın üzerine yavaş yavaş ilave edilir. Bir iki dakika daha kaynayan çorbaya nane eklenir ve ocak kapatılır.
Sütlü İrmik Çorbası Malzemeleri- İki su bardağı süt
- İki su bardağı su
- Bir su bardağı irmik
- İki yemek kaşığı yağ
- Bir tatlı kaşığı tuz
Sütlü İrmik Çorbası Nasıl Yapılır?
İrmik yağda biraz kavrulduktan sonra ocaktan indirilir ve üzerine süt ile su ilave edilir.
Tuz da eklenerek yaklaşık on beş dakika kaynamaya bırakılır.
İrmikli Domates Çorbası Malzemeleri- Dört yemek kaşığı irmik
- Üç orta boy domates
- Bir yemek kaşığı salça
- Sıvı yağ
- Sıcak su
- Tuz
Terbiyesi için- Bir su bardağı süt
- Bir yumurta sarısı
- Üzeri için tereyağı
İrmikli Domates Çorbası Nasıl Yapılır? İrmikler bir tencerede yağ ile pembeleşince kadar kavrulur. Üzerine rendelenmiş domates ve salça eklenerek biraz daha kavrulur. Ardından sıcak su eklenerek bir süre daha kaynatılır ve en son olarak çorbanın terbiyesi eklenip üzerine tereyağı dökülerek servis edilir.
Tavuk Suyuna İrmik Çorbası Malzemeleri- Yarım çay bardağı irmik
- Üç su bardağı tavuk suyu
- Bir adet yumurta sarısı
- Limon ve tuz
Tavuk Suyuna İrmik Çorbası Nasıl Yapılır?
Kaynamakta olan tavuk suyuna irmikler eklenir ve kaynamaya devam edilir. Bir kap içerisinde limon suyu ve yumurta sarısı çırpılarak çorbaya eklenir. İsteğe göre tuz ilave edildikten sonra çorba servis edilir.
19.01.2024 07:30:36
İrmikli Çorbalar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|