Ekşili ıspanak çorbası, Latince adı spinacia oleracea olan ıspanak bir kışsebzesi olarak her yerde yetişen bir besindir. Tam bir vitamin deposu olan ıspanağın içerisinde A, B, C, D, K vitaminleri bulunmaktadır. Protein, magnezyum, fosfor, demir, iyot, kalsiyum bakımından zengin bir sebzedir. Ispanağın böreği, çorbası, yemeği, çorbası da yapılmaktadır.
Ispanağın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle vücudun direncini ve dayanıklılığını arttırmaktadır. Ayrıca zihni kuvvetlendirir, soğuk algınlığı, kansızlık, göğüs rahatsızlığı, kalp ve damar hastalıklarına fayda sağlamaktadır. Bunların yanında ıspanak kemik ve diş yapısını da güçlendirmektedir. Ispanak ne kadar yararlı olsa da romatizma, gut, eklem iltihabı ve böbrek taşı olan kişiler tarafından yenmemelidir.
- 1 demet ıspanak
- 200 gr kıyma
- 1 tane orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım limonun suyu
- 1,5-2 litre kaynar su
- Tuz
Ekşili ıspanak çorbası nasıl yapılır?
Ispanaklar yıkanarak süzülür. Kıyma ve sıvı yağ tencereye konularak, kısık ateşte kavrulur. Soğan ince ince doğranarak kavrulan kıymanın üzerine ilave edilir ve kısık ateşte 5-6 dakika kavrulur. Üzerine domates salçası, pul biber ve tereyağını ekleyerek, kavurun.
Üzerine kaynar su ilave edilir. Pirinç yıkanır ve kaynayan suya eklenir. Tuzda konularak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Karabiber ve limon suyu ilave edilerek ocaktan alınır.
Afiyet olsun.