Dereotlu kabak çorbası yapımı için öncelikli olarak sebze hazırlığı yapılır. Kabaklar, kuru soğanlar ve patatesler duru suda yıkanır. Her birinin kabukları soyularak iri parçalar halinde doğranır. Pirinç, nişastası akana kadar duru suda iyice yıkanır ve süzülmesi için süzgece konularak bir kenara alınır.
Dereotu saplarından ayıklanarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Bir tutam dereotu çorbanın süslemesinde kullanılmak üzere bir kenara alınır. Derin bir tencereye sıvı yağ konularak tencere ocağa alınır. Tüm sebzeler ve pirinçler tencereye alınır. Üzerine tuz serpilerek kısık ateşte biraz kavrulur. Sebzeler yumuşayınca üzerine su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Sebzeler yaklaşık olarak yarım saat kadar kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır. Bir karıştırıcı yardımıyla tüm sebzeler püre haline getirilir. Çorbanın pişirileceği tencereye biraz yağ ile un ilave edilir. Un kavrulduktan sonra üzerine süt ilavesi yapılır. Un da topaklanmalar olmaması için dikkat edilmelidir. Daha sonra üzerine püre haline getirilmiş sebzeler ilave edilir. Bu aşamada çorba koyulaşmaya başlayacağı için dibinin tutmamasına özen gösterilmelidir. Çorbanın kıvam ayarlaması için biraz su ilavesi yapılabilir.
Dereotlu kabak çorbası kıvam buluncaya kadar yaklaşık 5 dakika daha kaynatılır ve ocağın altı kapatılır. Çorba ılındıktan sonra kaselere konulur. Üzerine dereotu serpilerek sunum yapılır.
Afiyet Olsun.