{ "title": "Yüksük Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/yuksuk-corbasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:23:42", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Yüksük Çorbası, yöresel çorbalar arasında oldukça büyük bir üne sahip olan enfes yüzük çorbasını sizlerde kolaylıkla hazırlayarak bu muhteşem lezzetten mahrum olmamış olursunuz. Hamur açamam diyenler içinde marketlerde hazır olarak bulunan mantılarla da yüksük çorbasını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Yüksük Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
İç Harcı için
Yüksük Çorbası Sosu için
Kıkırdak Hamuru için
Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır?

Yüksük çorbamızın yapımına ilk olarak karıştırma kabımıza hamur malzemelerimizi ilave ederek başlayalım. Ardından tıpkı mantı hamurunda olduğu gibi sert kıvamda bir hamur yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatarak 10-15 dakika kadar hamurumuzu dinlendirelim. Ardından hamurumuzu beze şekline getirdikten sonra tezgâhımızın üzerine un serpiştirerek bir oklava yardımıyla orta kalınlıkta bir yufka açalım. Ardından açılan yufkayı küçük kareler şeklinde keselim.

Çorbamızın iç harcını hazırlamak için ufak bir karıştırma kabının içine kıyma, incecik kıyılmış kuru soğan, İnce kıyılmış maydanoz, kurutulmuş reyhan, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek karışımı iyice karıştırarak hazır hale getirelim. Tıpkı Kayseri mantısı hamurunda olduğu gibi küçük kesilmiş karelerin içine kıymalı iç harçtan yeteri kadar koyduktan sonra bohça şeklinde katlayarak tabanına un serpiştirilmiş bir tepsiye tüm kesilen kareleri aynı şekilde katlayarak yerleştirelim.

Ardından çorbamızın olmazsa olmazı kıkırdak hamurunu hazırlamak için verilen malzemelerden hamur yoğurduktan sonra Hamurdan ceviz iriliğinden parçalar kopartarak un serpilmiş tezgâh üzerinde çevirerek ince uzun şeritler elde ederek bir bıçak yardımıyla tavla zarı iriliğinde keserek kıkırdak hamurumuzu da hazır hale getirelim. (Yoğrulan hamurdan kesilen kıkırdak hamuru çorbamız için fazla gelebilir. Bu nedenle kalan hamurları buzlukta bir dahaki sefer için saklayabilirsiniz) Yüksük çorbamızın hamur aşamalarını tamamladıktan sonra geniş bir tencere içerisine 2,3 litre kadar su koyarak tencereyi ocağa alarak kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan çorba suyunun içine tuz ilave ettikten sonra önceden hazırladığımız mantıları tencereye ilave ederek karıştıralım.

Haşlamaya bıraktığımız mantılar pişince suyun üzerine çıkacaktır. Mantılar haşlanırken önceden haşlanmış nohutları da tencereye ekleyelim. Mantılar haşlanırken bizde çorbamızın sosunu hazırlamak için tavamıza tereyağı ve zeytinyağını ilave ederek yağları ısıtalım. Isınan yağın içine yarım su bardağı kadar kestiğimiz kıkırdak hamurları atarak hamurlar kızarıncaya kadar arkalı önlü çevirerek yağda kızartalım. Kızaran hamurların üzerine rendelenmiş sarımsakları ekleyip hafifçe kavurarak üzerine salçaları ilave ederek salçaları da kavurarak açalım. Hazır hale gelen sosumuzu kaynamakta olan mantıların üzerine döküp bir iki dakika kadar daha kaynatarak yüksük çorbamızı ocaktan alarak sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }