{ "title": "Yöresel Çorbalar", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/yoresel-corbalar.jpg", "date": "19.01.2024 13:44:18", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Yöresel Çorbalar, Çorba çeşitleri birçok olup saymakla bitmemektedir. Fakat her yörenin kendine ait çorbası bulunmaktadır. Herkesin ağız tadı farklı olup bir yörenin çorbasını diğer yöre yemeyip yapmayı da bilmemektedir. Bu nedenle herkes herkesin yaptığı çorbayı yiyemez. Böylece her yörenin çorbası kendine öz olmaktadır. Örneğin Akdeniz yöresinin kendine özgü olan çorbası vardır bu çorba tarifini sizlerle paylaşacağım.

Akdeniz çorbası tarifi

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

İlk olarak çorbayı hazırlamak için tüm sebzeleri iyice yıkayın ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Fakat biberlerin çekirdekleri mutlaka çıkarılmalıdır. Daha sonra büyük ve derin bir tencereye zeytinyağını koyun ve tam kızmadan baharatları üzerine ekleyin. Hafif bir şekilde kızan yağa doğranmış olan tüm sebzeleri ekleyin ve kaşıkla 5 dakika boyunca karıştırın. Daha sonra diğer malzemelerle birlikte suya sıkılmış limonu da ilave edin ve en son olarak kaynamaya yakın parçalanmış maydanozları ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatılmalıdır. Böylece pratik ve hızlı bir şekilde çorbamızı hazırlamış oluruz. Daha sonra sizlerle Karadeniz yöresine ait pancar çorbasını paylaşacağım.

Karadeniz pancar çorbası tarifi

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

İlk olarak pancarları iyice yıkayalım. Yıkadığımız pancarları ince ince doğrayalım ve daha sonra soğanları ince ince doğrayarak bütün malzemeleri hazır tutalım. Derin bir tencerenin içine soğanlarımızı koyalım. Soğanların üstüne yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyelim. Daha sonra kırmızı pul biberi koyalım ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra üstüne doğradığımız pancarları da ekleyelim. Pancarların üzerine çekilmiş darıyı da koyalım. Tuzu da eklemeyi unutmayalım. Üstüne biraz su koyup iyice haşlanmasını bekleyelim. Haşlanmış malzemelerimizin üzerine, haşlanmış fasulyeyi ve haşlanmış mısırı da ekleyelim. Pancar çorbamızın suyunu koyarak kıvamını ayarlayalım. 15 dakika boyunca pişirmeye bırakalım. Son olarak unumuzu pancar çorbamıza karıştıralım fakat birden bırakılmamalıdır serpe serpe bırakılmalıdır. 5 dakika da bu şekilde pişirelim. Daha sonra ocağımızın altını kapatalım ve sıcak servis yapalım. Biraz uğraştırıcı olan bu çorba Karadeniz'in vazgeçilmezi olmaktadır. Son olarak bir de Mardin yöremize ait olan çoban çorbası tarifi vereceğim sizlere.

Çoban çorbası tarifi

Malzemeleri
  • 2 Yemek kaşığı sana yağı
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Bardak pirinç
  • 4 Yemek kaşığı un
  • 1 Tatlı Kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?

İlk olarak sana margarin yağı eritilir. Üstüne eklenen 4 yemek kaşığı un, yanmaması için sürekli karıştırılması gerekmektedir ve pembeleşinceye kadar orta ateşte kavrulmalıdır. Kavrulan unun üzerine alabildiği kadar su eklenmelidir. Unun topak topak olmaması için robottan geçirilir ve daha sonra kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca pirinçler eklenir eğer yoğun bir kıvamı olursa üzerine sıcak su isteğe bağlı eklenebilir. Sıvı bir kıvamı olması gereken çorbamız kaynamaya başladıktan sonra içine tuzu ve karabiberi ilave ederek çorbamızı servise hazır duruma getirmiş oluruz. Sıcak servis yapılabilir.
" } ] }