{ "title": "Süzme Yoğurt Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/suzme-yogurt-corbasi-903.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:53", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Süzme Yoğurt Çorbası, Yoğurt çorbası en sık tercih edilen çorbaların başında gelir. Her yörede birbirinden farklı şekillerde yapılır. O nedenle oldukça fazla çeşidi vardır. Süzme yoğurt çorbası da bunlardan bir tanesidir. İçerisine her türlü malzeme konularak hazırlanabilir. Salçalı, hamurlu, irmikli, köfteli, yarmalı, naneli ve şehriyeli süzme yoğurt çorbası bunlardan sadece birkaçıdır. Yoğurt çorbasına süzme yoğurt kullanılmasının asıl amacı normal yoğurda göre kesilme riskinin daha az olmasıdır. Süzme yoğurt marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Ayrıca yoğurtlu çorba hazırlarken en önemli püf noktası yoğurdu ayrı bir yerde hazırlayarak çorba kaynadıktan sonra yavaşça eklenmelidir. Bu sayede yoğurt kesilmeyecek ve ortaya lezzetli çorbalar çıkacaktır. Süzme yoğurt çorbası oldukça kısa sürede hazırlanır.

Süzme Yoğurt Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Süzme Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Süzme yoğurt çorbası için öncelikli olarak nohutlar haşlanmalıdır. 1 su bardağı nohut 2-3 su bardağı su ilave edilerek düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Düdüklü tenceresi olmayanlar normal tencere kullanarak da nohut haşlanabilir. Fakat haşlama süresi diğerine göre biraz daha uzun olacağı için dikkat edilmelidir. Nohutlar haşlandıktan sonra kabukları varsa ayıklanır soğuk sudan geçirilir. Çorba yapımı için kullanılacak tencereye 1 litre su konularak su kaynatılmaya başlanır. İçerisine tercihe göre et ya da tavuk bulyon ve tuz ilave edilir. Evinde et suyu ya da tavuk suyu bulunanların bulyon kullanmasına gerek yoktur. Su kaynadıktan sonra içerisine nohutlar ilave edilir. Nohutlar kaynarken ayrı bir yerde bir karıştırma kabının içerisinde un, yumurta ve süzme yoğurt konulur. Sarımsağın kabuğu soyularak sıkacak ile sıkılır. Çatal ya da çırpıcı yardımıyla tüm malzemeler birbirine özleşip pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpılır. Kaynamış olan çorba suyundan kepçe yardımıyla bir miktar alınarak yoğurtlu karışıma lave edilir. Buna halk arasında tempeleme işlemi de denmektedir. Bu işlem sayesinde yoğurdun sıcak su ile birleşerek kesilmemesi için bir nevi alıştırma yapılmış olur. Hazırlanan yoğurtlu karışım kaynamakta olan suyun içine yavaş yavaş ilave edilir. Bu esnada çorbanın kesilmemesi için tel çırpıcı ile sürekli karıştırılmasında fayda vardır. Hazırlanan süzme yoğurt çorbası kısık ateşte kıvam buluncaya kadar yaklaşık 7-8 dakika kaynatılır. Çorba kaynadıktan sonra oda sıcaklığında ılınması için bir süre bekletilir. Diğer bir yandan küçük bir tavada bir miktar yağ ile nane iyice yakılır. Kaselere pay edilen süzme yoğurt çorbası üzerine kızdırılmış nane dökülerek servis yapılır.

Afiyet Olsun." } ] }