{ "title": "Soğuk Çorba Tarifleri", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/soguk-corba-tarifleri.jpg", "date": "21.01.2024 23:38:17", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Soğuk Çorba Tarifleri, yaz aylarında özellikle tercih edilen soğuk çorbalar hem susuzluğu gidermede hem doyurucu olmada hem de vücut ısısını ayarlama da yardımcı olarak seçilmektedir. Soğuk çorbalar oldukça serinletici ve her yemeğin yanına yakışabilen bir çeşit olmaktadır. Yemeklerin yanına artı olarak seçilen soğuk çorbalar bütün ev hanımları tarafından hazırlanmakta ve bütün herkesin damak tadına uyacak şekilde yapılmaktadır. Örneğin ilk olarak annemin yapmış olduğu soğuk yoğurt çorbası tarifini vermek istiyorum.

Soğuk yoğurt çorbası tarifi malzemeler
Hazırlanışı: İlk olarak çorba yapımına şehriyeyi az sıvı yağında hafif şekilde kavurup üstünü biraz geçecek kadar su ekleyelim ve kapağını kapatarak haşlamaya bırakalım. Yoğurda su ve tuz ekleyip iyice çırpalım. Çok sulu sevmeyenler koyu kıvamlı yapabilir. İsteğe bağlı bir miktar daha su ekleyebilirsiniz ama çok da sıvı olmasın, biraz kıvamı olsun. İçine haşlanmış nohut, şehriye, ince kıyılmış dere otu ve taze naneyi ekleyip karıştıralım. Servis yapmak için zeytinyağında kırmızıbiber ısıtarak üzerine gezdirelim. Annem zeytinyağında nane de kavurup üstüne koyuyor. Farklı bir lezzet katıyor. Böylece hazır olan çorbayı soğuk şekilde servis yapabilirsiniz. Bir de soğuk çorba tarifleri arasında soğuk kuşkonmaz çorbası tarifi vereceğim.

Soğuk kuşkonmaz çorbası tarifi malzemeler
Hazırlanışı: İlk yağı, orta boy bir tencere içerisinde, orta ateşte eritilir daha sonra ince ince doğranmış soğanları katarak 6 dakika, soğanlar yumuşak ve pembe olana kadar kavrulur. Tencereyi ateşten alarak, kaşıkla unu eklenir. Karıştırarak pürtürsüz bir kıvam yapılır. Sonra tavuk suyunu, yavaş yavaş pürtürleştirmeden ekleyip tuz, biber, Hindistan cevizi ve kuş konmazlar katılmalıdır. Tencereyi yeniden ateşe alarak, durmadan karıştırarak çorbayı kaynatın. Ateşin altını kısalım ve ara ara karıştırarak 30 dakika, kuş konmazlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Tencereyi ateşten indirdikten sonra çorbayı, ince bir süzgeçten geçirin. Tahta kaşığın tersiyle bastırarak kuşkonmazların süzgeçten geçmesine yardımcı olunur. Çorbaya kremayı katarak, soğutulmuş büyük bir çorba kasesine boşaltın. Çorba hafif soğuduktan sonra buzdolabına koyup 2 saat soğuttuktan sonra servis edilir. Böylece çorba hazırlanmış olur. Son olarak nohutlu mercimekli soğuk çorba tarifi vereceğim.

Nohutlu mercimekli soğuk çorba tarifi malzemeler
Hazırlanışı: İlk olarak mercimeği ve pirinci ayrı ayrı haşlayalım. Daha sonra haşlandıktan sonra süzün ve soğuk sudan geçirin. Yoğurt iyice çırpılır ve istenilen kıvama göre su katılabilir. Yoğurdun içine haşlanmış ve soğumuş nohudu, mercimeği ve pirinci ekleyin. Daha sonra dereotunu ve naneyi doğrayarak yoğurda ekleyelim. Tuzunu ve zeytinyağını da dökelim ve karıştıralım. Servis edecek iseniz üzerine yine doğranmış dereotu serpin ve zeytinyağı dökün. Daha fazla lezzetine lezzet katmış olursunuz. Böylece soğuk servis yaparak herkesi hayran bırakın kendinize.
" } ] }