{ "title": "Siyah Mercimek Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/siyah-mercimek-corbasi-2521.jpg", "date": "20.01.2024 14:17:39", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Siyah mercimek çorbası; demir açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Siyah mercimek et değerindedir. Hatta kırmızı mercimek ile kıyaslandığında daha fazla tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Fakat maalesef Ülkemizde hak ettiği kadar fazla tüketilmemektedir. Ben demir eksikliği yaşayan birisi olarak siyah mercimeği haşlayıp buzdolabında saklıyorum. Daha sonra tarhana çorbalarının içerine atıyorum. Siyah mercimek çorbanızın lezzetli olmasını istiyorsanız suyunu süzmeden pişirmeniz ve içerisine elde kesilen şehriye kullanmanız gerekmektedir.

Siyah mercimek çorbasının malzemeleri
Siyah mercimek çorbası nasıl yapılır?

Çorbanın yapımına başlamadan evvel mercimekleri ayıklayarak birkaç su yıkayın. Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Düdüklü tencerenin içerisine sıvı yağı dökün ve soğanları biraz kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını da ekleyerek biraz kavurun. Daha sonra çorbanın suyunu ilave edin. Su kaynamaya başladığında içerisine mercimekleri atın ve tuz ile baharatların da tamamını ekleyerek düdüklü tencerenin ağzını kapatın. Düdüklünün havası çıktıktan sonra yaklaşık olarak 25 dakika kaynatın. Pişme süresi mercimeğin cinsine ve düdüklü tencereye göre değişiklik gösterebilir. Çorbanız piştiğinde tencerenin ağzını açın ve tencereyi ocağa koyup kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Üzerine erişteleri boşaltarak düdüklü tencerenin ağzını ve ocağın altını kapatın. Sıcaklık ile erişteler pişecektir. Erişte, çorbanın suyunu çekeceğinden kaynar su ile biraz sulandırabilirsiniz. Siyah mercimek çorbası hazır. Servis kasesine boşaltın ve yanında limon ile servis yapın. Bu arada siyah mercimek çorbası bazı yörelerde yemek olarak da anılmaktadır.

Afiyet olsun.
" } ] }