{ "title": "Sıkıcık Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/sikicik-corbasi.jpg", "date": "21.01.2024 00:29:35", "author": "Ceren Engin", "article": [ { "article": "Sıkıcık çorbası, tuhaf ama manidar adından da çıkarabileceğimiz üzere birtakım malzemelerin bir araya getirilip sıkılmasıyla hazırlayabileceğiniz bir çeşit iri parçalı çorba türüdür. Bu yüzden çorbayı homojen sevenlerin damak tadına pek de hitap etmeyecek, Kütahya'nın yöresel bir yemeği diyebiliriz. Nasıl yapılır kısmına gelmeden önce değinmek istediğim bir nokta var ki bu çorbanın güzel bir hikayesi var. Şöyle ki; Düşük bütçeli bir ailenin oğlu askerden geldiğinde annesi aynı yemeği farklı bir yemek gibi lanse edebilmek için oğlu her soruşunda çorbaya farklı bir isim bulmuş. İlk gün Bali Guli Köftesi, sonraki gün Ense Patlatan Damak Şaklatan, ardından Deve Dolması, daha sonra Sıkıcık, en sonunda da Garip Çorbası demiş. Garip çorbasından kasıt da anladığınız gibi gariban, fakir çorbasıdır. Bu açıdan da özellikle üniversite öğrencilerine birebir olduğunu söyleyebiliriz. Dediğimize göre, nasıl yapacağımız kısmına geçebiliriz.
Öncelikle neyi nerede kullanacağımızı netleştirmek adına malzemeleri farklı başlıklar altında toplamayı uygun buldum.

Sıkıcık Çorbası Malzemeleri

Misketler için
Suyu için
Sıkıcık Çorbası Sosu için
Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır?

İnce bulguru geniş ve derince bir kaba koyun, üzerine sıcak suyu gezdirerek dökün. Biraz bulgurun demlenip kabarmasını bekleyin. Yeterince şiştiğini düşündüğünüzde kaba toz tarhanayı, unu, karabiber ve naneyi de ekleyin. Nane, karabiber gibi baharatların miktarını damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz koyu kıvamlı karışımı parçalara ayırıp misket büyüklüğünde yoğurup, unlu bir tepsiye dizin. Bir yandan da soğan ve salçayı yağda kavurun. Soğanı iyice öldürünce üzerine yaklaşık 1 litre (5 su bardağı) su ekleyin ve kaynaması için ocakta bırakın. Karışım kaynadığında içine bulgur toplarınızı atmaya başlayabilirsiniz. Eğer ayrı ayrı atarsanız birbirine yapışma ihtimalini de en aza indirgemiş olursunuz. Ocağın altını kısıp düşük ateşte bulgur misketleri iyice pişirin. Eğer çorbayı biraz daha lezzetlendirmek isterseniz et suyu da ekleyebilirsiniz.

Servis Önerisi: Bir kâse yoğurdu iyice çırpıp içine dövülmüş ya da rendelenmiş 2 diş sarımsak ekleyip iyice karıştırıp sıkıcık çorbasının üzerine dökerek servis edebilirsiniz. Bazı yerlerde sarımsaklı yoğurdun üzerine tereyağı da eritip koyuluyor çok da hoş, iştah açıcı kokuyor. Keyfinize göre, afiyet olsun!
" } ] }