Sebzeli şehriye çorbası, mevsim sebzeleriyle yapma seçeneği olan bir çorba çeşididir. Hem yazın hem de kışın tüketilebilen çorba, et ve kemik suyu ile yapılırsa çocuklar için sağlıklı ve besleyici olur. Yanına limonun yakıştığı çorbalardan olan sebzeli şehriye, nezle gibi soğuk algınlıklarında da yapılacak ideal bir çorbadır.
Sebzeli şehriye çorbası için gerekli malzemeler
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
5 su bardağı su
2 avuç tel şehriye
9-10 dal maydanoz
10 dal dereotu (Tercihe göre azaltılabilir)
6-7 yaprak taze nane
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
Tuz
Karabiber
Çorba nasıl yapılır?
Biberler küp-küp doğranır. Havuç ve domates rendelenir. Bir tencereye yağ eklenip ısıtılır. Önce biberler sonra havuçlar konup yumuşayıncaya kadar sotelenir. Rendelenmiş domates ve bir yemek kaşığı salca eklenip biraz daha kavrulur. Üzerine bir litre (5 su bardağı) su eklenip kaynatılır. Kaynayan suya önce kırmızı mercimek sonra tel şehriye atılır. Tuz ve karabiberi de atılıp kısık ateşte pişirilir. Çorbanın altı kapatıldıktan sonra ince ince doğranmış maydanoz ve dereotu üzerine serpilir. Hemen tüketilmeyecekse maydanoz ve dere otu, servis aşamasında, çorba kaselere konduktan sonra da ilave edilebilir.