{ "title": "Oktay Usta Ezogelin Çorba", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/oktay-usta-ezogelin-corba.jpg", "date": "19.01.2024 02:07:08", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Oktay Usta Ezogelin çorbası, kış aylarında tercih edilecek bir çorba. Yapımı kolay ve besleyici. Tarifte su miktarı belirtilmemiş fakat hem mercimekleri haşlarken hem de soğanlı, salçalı suyu hazırlarken kullanacağınız suyu ortalama bir ayarda tutarsanız çorba kıvamını elde edebilirsiniz. Daha sonradan eklenecek olan şehriyeleri de hesaba katmayı unutmayın. Eğer çorbada tavuk suyu kullanmayacaksanız biraz tereyağı ile soğanları kavurmanız çorbaya lezzet katacaktır.

Ezogelin çorbası için gerekli malzemeler
Ezogelin çorbası nasıl yapılır?

Kırmızı mercimek, pirinç ve bulgur yıkanıp tencereye konur. Üzerine yeterli miktarda su eklenip kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede küçük küçük doğranmış soğanlar sıvıyağla kavrulur. Bir yemek kaşığı olan un da eklenip kavrulmaya devam edilir. Salça da eklenir ve bir tel yardımıyla karıştırılır. Bir miktar, soğuk olan tavuk suyunu yavaş yavaş ilave edip un ve salca iyice açılır. Çorbada tavuk suyu kullanılmayacaksa normal su ilave edilir. Daha sonra diğer tencerede haşlanmış olan mercimekler salçalı suya aktarılıp, karıştırılır. Tel şehriye, nane, tuz ve pul biber de ilave edilip 5-10 dk. Daha kaynatılır. Eğer istenilen kıvamda değilse su ilavesi yapılabilir.
" } ] }