{ "title": "Mercimek Çorbası Yapımı", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/mercimek-corbasi-yapimi.jpg", "date": "21.01.2024 08:19:43", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Mercimek Çorbası yapımı, özellikle kış aylarında menülerin vazgeçilmez çeşitlerinden olan çorbalar, lezzetlerinin yanı sıra sağlık açısından da çok faydalıdırlar. Hemen hemen her öğün yemeklerde tüketilebilen çorba, ana yemeklerden önce içildiği zaman, mideyi yumuşatarak ana yemeğe hazırlar. Böylece yenen katı yemek mideyi rahatsız etmez. Aynı zamanda bağırsaklar içinde çok faydalı olan çorbalar, kış aylarında bolca tüketildiği zaman hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Ülkemizde birçok çeşidi yapılan çorbalar hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Menülerde en çok tüketilen çorbalardan bir tanesi olan mercimek çorbasının birçok çeşidi yapılmaktadır. Mercimek çorbasının çeşitlerinden bir tanesinin tarifini sizlerle paylaşalım istedik. Öncelikle mercimek çorbamız için gerekli olan malzemeleri sayalım, sonrasında yapılış şeklini sizlere anlatalım.

Mercimek çorbası malzemeleri
Mercimek çorbası yapım işlemi

Mercimek çorbamızın yapım işlemi için gerekli olan malzemelerimizi hazırladık, şimdide çorbamızın yapım aşamasına geçiyoruz. Öncelikle kırmızı mercimeğimizi yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Yıkadığımız mercimeği içerisinde çorbamızı yapacağımız orta boy tencerenin içerisine koyuyoruz. Üzerine kaynatılmış sıcak sudan ekliyoruz ve mercimeğimizi haşlanması için ocağın üzerine koyuyoruz. Mercimekler haşlanırken biz diğer taraftan mercimek çorbamız için gerekli olan sosu hazırlayalım. İçerisinde çorbamızın sosunu hazırlayacağımız tavamızı alıyoruz. İçerisine bir yemek kaşığı tereyağını koyup ocağın üzerine alıyoruz. Tereyağını ocakta eritiyoruz. Bir adet küçük boy kuru soğanımızı yemeklik olacak şekilde küçük doğruyoruz ve eriyen tereyağının içerisine aktarıyoruz. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulup pembeleşen soğanların içerisine domates salçasını ve toz biberi ekleyip beraber kavuruyoruz.

Kavrulan malzemelerin içerisine bir miktar su koyarak kıvamını açıyoruz. Yani salçanın dağılmasını sağlıyoruz. Son olarak sosun içerisine kırmızı pul biber ve nane veya kekiği ilave ederek sosu ocaktan alıyoruz. Haşlanmış olan mercimeğimizi ocaktan alıyoruz ve mercimekleri karıştırıcı yardımı ile eziyoruz. Ezdiğimiz mercimekleri tekrar ocağın üzerine koyuyoruz. Kalan iki su bardağı kaynamış sıcak suyu ilave ediyoruz. Bir miktar tuz da koyduktan sonra kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca, çorbamız için hazırlamış olduğumuz sosu içerisine aktarıyoruz ve karıştırıyoruz. Birkaç kaynama düştükten sonra mercimek çorbamızı ocaktan alıyoruz.

Mercimek çorbamızın pişirme işlemini de tamamladık. Bu hem lezzetli hem de şifalı çorbamız servise hazır hale geldi. Mercimek çorbamızı artık ailemiz ve misafirlerimize ikram edebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }