{ "title": "Maraş Tarhana Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/maras-tarhana-corbasi-4238.jpg", "date": "20.01.2024 18:27:30", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Maraş tarhana çorbası: Maraş'a özgü farklı bir yöntemle elde edilen Maraş tarhanası, maraşlı insanlarının vazgeçilmez gıdası haline gelmiştir. Türkiye'nin her bölgesinde bilinen tarhanalardan çok farklı lezzete sahip olan Maraş tarhanası gerek lezzetiyle gerek yapımı ile gerekse toplanması ile Türkiye'de Kahramanmaraş tarhanası marka olarak kabul edilmiştir. Maraş'ta tarhana farklı bir kültür ögesi olarak insan hayatında önemli yer tutar. Maraş tarhana çorbası yaparken el yapımı maraş tarhanasını kullanmak çorbayı daha lezzetli yapmaktadır.

Maraş tarhanası yapımı nasıldır?

Maraş tarhanasının yapım aşaması için komşularla imece usulü ile bir araya gelmektedirler. Sabahın erken saatlerinde kalkıp çiğ adı verilen özel bir sergi yöntemi ile tarhana sermeleri Maraş halkının özverisine dayalı kültürel özelliklerinden biridir. Tarhana yapım aşamasında en uygun buğdayın seçilip değirmende yarma haline getirilmesiyle başlar. Bir ailenin yıllık tarhana tüketimi ortalama 22 kilogram olarak hesaplanır. Yarım dört saç ayağı üzerine konulan yarmanın 3'te 2'sini kazanın içine dökülür. Yarma normal pilav gibi pişirilmeye başlanır. Dövme piştikten sonra ateşten alınarak karıştırmaya devam edilir. Kazanın üzerine büyük bir sini konularak pişmiş dövmeleri buharı ile pişmesi ve dinlenmesi için bırakılır. Dinlenen pilav, ıslak bir bez üzerinde soğuması için alınır. Soğuyan dövme, iyice yoğurularak bir kilo dövme yaklaşık 3 kilo yağlı ekşi yoğurt katılarak karıştırılır. Yoğurtla birlikte kekik, çörek otu gibi baharatlar da konulabilir. Daha sonra çiğ adı verilen serginin üzerine ince ince serilir. 2-3 gün güneşte bekletilerek çiğlerinden çıkartılır. Maraş'ta tarhananın yanına badem ve ceviz ile ikram edilmesi bir gelenektir.

Maraş tarhana çorbası malzemeleri
Maraş tarhana çorbası nasıl yapılır?

250 gram olan Maraş tarhanası şekli yapmak tarzındadır ve önceden ıslatılarak hale gelmesi sağlanır. Nohutlar akşam ıslatılabilir ya da hoşlanabilir. 5 su bardağı su tencereye koyarak kaynatılır. Yumuşamış olan tarhana ile haşlanmış ya da bekletilmiş nohut tencerenin içine konularak üzerine tuz atılır. Maraş tarhanası yavaş yavaş koyulaşarak çorba kıvamı alana kadar orta dereceli ateşte pişirilmiş devam edilir. Maraş tarhanası çorbası piştikten sonra üzeri küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı ısıtılır. Kekik, nane, pul biberi tereyağını içerisinde konulur. Hafif pembeleştirilerek çorbanın üzerine dökülür. Maraş çorbasına sıcak olarak ikram etmeniz lezzetini arttıracaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }