{ "title": "Kremalı Mercimek Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/kremali-mercimek-corbasi-4617.jpg", "date": "19.01.2024 07:07:28", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kremalı Mercimek Çorbası, Mercimeğin çok eski dinler tarihinde çok özel bir yere sahiptir. İsrail oğulları sadece bir çanak mercimek karşılığında patrik olmak hakkından vazgeçmişlerdir. Bu hikâye ise bize mercimeğin en eski çağlardan bu yana bilindiğini göstermektedir. Mercimek de baklagiller ailesinden olan oldukça kısa boylu bir bitkidir. Yerden sadece elli santimetre kadar yüksekliği olan mercimek bitkisi 8-15 milimetre uzunluğunda badıçlar vermektedir. Bu badıçların içinden bir veya üç mercimek tanesi çıkmaktadır. Çıkan mercimek tanelerinin rengi ise kırmızı veya koyu yeşil olur. Renklerine göre de kırmızı mercimek ve yeşil (Kara) mercimek diye bilinir. Mercimek en çok demir içeren besinlerden birisidir. Çok zayıf ve hasta olan kişilerde bol kan yapar. Mercimek bağırsaklara hafiflik verir ve geçici ishal yapar. Mercimeğin protein oranı da oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı zihnen ve bedenen çalışan kişilere oldukça iyi enerji sağlayan besleyici bir besindir. Mercimeğin anne sütünü artırma özelliği de vardır. Emzikli bayanlarda da sütün oranını ve beslenme değerini oldukça yükseltir. Hamile bayanlarda bebeğin kanlı canlı olmasını sağlar. Ayrıca mercimek anneyi de besler ve zayıf düşmesini önler. Mercimek ayrıca sinirleri de kuvvetlendirir.

Kremalı Mercimek Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Kremalı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Bu enfes ve biraz farklı olan mercimek çorbasını yapmak için öncelikle kırmızı mercimekleri iyice yıkayın ve süzün. Daha sonra kuru soğanı, patatesi ve sarımsakların kabuklarını soyun doğrayın ve düdüklü tencere içine alın üstüne dört parmağı geçecek kaynar su koyun. Kaynar suyu ilave ettikten sonra düdüklünün kapağını kaptın. Düdüğü çalana dek kaynamaya bırakın. Düdüklünün düdüğü çaldıktan sonra ateşin altını en aza getirin ve yarım saat kadar daha ocak kısık ateşte pişirin. Çorba piştikten sonra düdüklünün kapağını açın ve blenderden geçirin çorbada hiç katı kıvam kalmadan su kıvamına gelen kadar iyice ezin. Daha sonra diğer bütün malzemeleri de sırası ile ilave ederek tekrardan blenderden geçirin. Blenderdan geçirmiş olduğunuz çorbayı tekrardan ocağın üzerine koyun ve bir taşım daha kaynatın fokur, fokur kaynayan kremalı mercimek çorbası artık servise hazır sıcak olarak yanında kıtır ekmek ile servis yapın.

Afiyet Olsun.

" } ] }