{ "title": "Kelle Paça Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/kelle-paca-corbasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 07:55:51", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kelle paça çorbası, aslında tüm ülkemize özgü bir çorbadır. Ülkemizde birçok insanın severek tükettiği kelle paça çorbası bazı insanların olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Tarihi oldukça eskilere dayanan bu çorbanın lezzetinin en üst düzeylerde olması nedeni ile birçok insan bu çorbanın hastası olmuştur. Yıllar hatta yüzyıllar öncesinden beri özellikle ülkemizde yapılan kelle paça çorbası, günümüze gelene kadar az da olsa bazı değişimlere uğramıştır. Kelle paça çorbası, yapılışı itibari ile son derece zor yapılan bir çorbadır. Ayrıca yapılış süresi de oldukça uzun olan bu çorbayı sıkça yapmanız zor olacaktır. Ülkemizde bulunan çorbacıların hemen hepsinde bulunan bu çorbayı sizlerde en yakın çorbacıda bulabilirsiniz. Birçok insan kelle paça çorbasını bol sarımsaklı içmektedir. Kelle paça çorbası her ne kadar zor yapılsa ve her ne kadar zaman alsa da sonucunda kişinin alacağı lezzet her şeyin unutulmasını sağlamaktadır. Oldukça lezzetli olan kelle paça çorbasını herkesin yemesini tavsiye ederim. Birçok insan bu çorbayı yedikten sonra âşık oldukları için sürekli olarak bu çorbadan yemek istemektedir.

Kelle Paça Çorbası Malzemeleri
Sos malzemeleri
Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

Kelle paça çorbası yapılırken malzemelerin temizlenmesine özen göstermek çok önemlidir. Bu nedenle çorbanın yapılışına kellenin, ayakların ve işkembenin temizliği ile başlayalım. Bu üç malzemeyi en temiz şekilde iyice yıkadıktan sonra elimizde bulunan işkembeyi küçük parçalar halinde doğruyoruz. Şimdi ayak kısmındaki kılları iyice temizleyelim. Bu kılların temizliğinin kolay olmasını ocakta kılları yakarak kolaylaştırabilirsiniz.

Şimdi pişirme aşamasına geçelim ve bir düdüklü tencere içerisine kelleyi, ayakları ve işkembeyi koyalım ve tencereye su doldurarak iyice pişiriyoruz. İlla düdüklü tencere olmasa da olabilir. Bu nedenle normal tencerede de bu malzemeleri iyice pişirebilirsiniz. Yaklaşık bir ya da bir buçuk saat kadar sürede bu etler pişecektir. Şimdi bu etlerin suyunu süzelim ve ayrı bir kap içerisine koyalım. İçerisinde su haşladığımız suyu ise dökmeyelim. Bu suyu daha sonra kullanacağımız için ayrı bir kap içerisine koyalım ve muhafaza edelim. Bu sırada et suyumuz soğumuş olacaktır.

Şimdi kelle içerisinde bulunan bütün etleri bir kap içerisine çıkarın ve etlerin tümünü kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğrayın. Kelle içerisindeki dili de alarak küçük küçük doğrayın. Dilin derisini soymayı unutmayın. Daha sonra elde etmiş olduğumuz etleri et suyu içerisine tekrar ekleyelim ve ocağın altını açalım. Bu şekilde bir süre kaynattığımız bu etler tekrar iyice pişecektir. Sizlerde bu arada kelle paça çorbası için sosu hazırlayın.

Sosu hazırlarken bir adet limon suyunu iyice sıkın ve üzerine bir kaşık sirke ekleyin. Bu karışım üzerine ise malzemelerde bahsettiğimiz iki yemek kaşığı sirkeyi ekleyelim ve bir miktarda tuz ekleyerek iyice karıştıralım. Bu karışımı ister kaynayan çorba içerisine ilave edin. İsterseniz kişilerin isteğine göre servis tabaklarına ilave edin. Son olarak sarımsakları da servis tabaklarına ekleyebilirsiniz.
" } ] }