{ "title": "Kelle Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/kelle-corbasi-8482.jpg", "date": "21.01.2024 05:40:48", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kelle Çorbası, Kelle, işkembe, paça, kokoreç gibi sakatatlardan hazırlanan yiyecekler ya hiç sevilmeyen ya da sevenlerin her gün olsa yiyebileceği yemeklerdendir. Kelle çorbası, Anadolu insanının geçim kaynaklarından olan küçük baş hayvancılıkta, hayvanın her ürününün ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan yemeklerinden biridir. Kelleyi temizleyip hazırlamak marifet ister. Kelle derisi ya yüzülür ya da ütülür. Ütme işi biraz daha zor ve zahmetlidir. Bu işlemi bilmiyorsanız en akıllıcası temizlenmiş kelle almaktır. Çorbanın pişirilmesi usulü yöreden yöre fark etmekle beraber aşağı yukarı aynı yöntemle hazırlanmaktadır.

Kelle çorbası malzemeler
Sosu için
Kelle çorbası nasıl yapılır?

İlk önce temizlenmiş koyun kellesi beş saat tuzlu suda bekletiniz ve bu beş saat içinde üç kez suyunu değiştiriniz. Daha sonra kelleyi soğuk su ile iyice yıkayınız. Yıkama işleminden sonra düdüklü tencereye koyarak üzerine su ilave edilerek ve birazda tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika kadar haşlanması beklenir. Haşlanan kelleyi çorbaya hazırlamak için bir kaba alıp elle et kısımlarını ayırıp; kemik ve zarlarını atınız. Etler kuşbaşı doğranarak bir tencereye atıp üzerine haşlama suyunu süzerek ilave edilip kaynamaya bırakılır. Dileyen beynini de bu çorbaya ilave edebilir. Bu arada üç çorba kaşığı kadar zeytinyağı ile bir çorba kaşığı un, kokusu gidene kadar kavrulur ve bir çay bardağı kadar soğuksu ilavesi ile karıştırılarak kaynamakta olan çorbaya eklenerek karıştırılır. 5 dakika da birlikte piştikten sonra ocaktan alınır bu arda sarımsaklar ezilip ve bir su bardağı sirkeyle karıştırılarak yemeğin sosu hazırlanır. Ayrıca iki çorba kaşığı zeytinyağında bir tatlı kaşığı pul biber yakılır. Servis edilecek kaselere konularak, üzerine sarımsaklı sos ve biberli sos gezdirilerek servis edilir.
" } ] }