{ "title": "Hafif Çorba Tarifleri", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/hafif-corba-tarifleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:39:32", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Hafif çorba tarifleri, çorbalar soğuk veya sıcak yapılır ve çok sevilerek tüketilen yiyecek türlerinden biridir. Hafif çorbaların başında sebze içeriği yoğun olan çorbalar ve yoğurtlu soğuk çorbalar yer alır. Kış aylarında özellikle pırasa çorbası mercimek çorbası ezogelin çorbası tüketilir bu çorbalar soğuk algınlığına karşı gayet etkili çorba türleridir. Yaz aylarında ise ayran çorbaları borani ayran aşı gibi çorbalar yapılır.

Pırasa çorbası yapımı için gerekli malzemeler
Yapılışı: pırasa çorbası kış aylarında en çok tüketilen çorba türlerinden biridir aynı zamanda doyurucu bir çorbadır. Yapımı da oldukça kolaydır. İlk olarak tencereye üç dört yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenir ve üzerine bir adet orta boy kuru soğan küçük küpler halinde doğranır ve tencere ocağa alınıp altı açılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ardından iki adet havuç soyulur yıkanır ve halka şeklinde doğranır. Havuçlar da tencereye eklenir ve bu sırada pırasalar temizce yıkanır ve onlar da ince ince doğranarak tencereye eklenir ve kavrulur bir çay bardağı pirinçte yıkanarak eklenir bir tatlı kaşığı pul biber ve tuzu atılır ve beş dakika kadar kavrulur koyuluğunu göz kararı ayarlamak şartı ile üzerine kaynar su eklenir ve bir adet limon suyu sıkılarak kapağı kapatılır ve havuçlar pişene kadar kaynatılır havuçlar pişmişse olmuş demektir ocağın altı kapatılır ve sıcak bir şekilde servis edilir.

Sebzeli mercimek çorbası yapımı için gerekli malzemeler
Yapılışı: sebzeli mercimek çorbası tam bir vitamin deposu olan kış aylarında severek tüketilen çorba tariflerinden biridir. Çorbanın yapımı da oldukça pratiktir tüm sebzeler yıkanır ve soyulur düdüklü tencerede ya da normal bir tencereye sebzeler üç dört parçaya bölünerek atılır çiğ olarak. Üzerine nane pul biber tereyağı tuz domates salçası ve bir çay bardağı yıkanmış mercimek atılır ve bir limonun suyu sıkılır üzerine bir bir buçuk litre kadar kaynar su ilave edilir ve ocağa alınır ocağın altı açılır tüm sebzeler haşlanana kadar pişirilir ve haşlandıktan sonra ocağın altı kapatılır ve çorba blenderden geçirilir içerisinde bütün sebze kalmamasına dikkat edilir üzerine köpük biriktiyse alınır ve atılır tekrar ocağa konulur ve beş dakika kadar kaynatılır ve ardından sıcak servis edilir.

Yoğurtlu serin çorba yapımı için gerekli malzemeler
  • İki su bardağı buğday
  • Yarım kilo yoğurt
  • Bir su bardağı nohut
  • Bir tutam taze nane
  • Tuz
  • Zeytinyağı
Yapılışı: çorbamızın yapımı için öncelikle nohudun bir gün önceden ıslatılmış olması gerekiyor ki çabuk pişsin yoksa çok zaman alacaktır ya da zamanınız yoksa hazır haşlanmış olan nohut kullanabilirsiniz. Nohut halledilince iki su bardağı buğday kaynatılır ve pişince altı kapatılır ve süzülür soğuması için serin bir yere konulur haşlanmış buğday ve nohut geniş bir kaba alınır üzerine bir tutam nane ince ince doğranır yarım kilo yoğurt eklenir ve istenilen koyuluk oranına göre soğuk su eklenir iyice karıştırılır tuzu atılır ve çorba hazır servis ederken üzerine birkaç damla zeytinyağı gezdirilir ve afiyet ile yenir.
" } ] }