{ "title": "Ezogelin Çorba", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/ezogelin-corbasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:11:15", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Ezogelin çorba, Anadolu'ya ait yöresel bir tattır. Adı gibi kültürümüzün bir parçası olan ezogelin çorbası, içerdiği zengin vitaminden dolayı oldukça yararlı bir besindir. Ezogelin kelime anlamı olarak Anadolu'da özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaşanmış bir olaydan almaktadır. Ezogelin çorbası adını aldığı ezogelinin oldukça dram ve hüzün yüklü bir hikâyeden almaktadır. Eskilerde töreler gereği berdel ve sürgün olan hayatın simgesi olmuştur. Bundan dolayı, ezogelin çorbası içeriği mercimek ve pirinçte olsa hiçbir şekilde mercimekli veya bulgurlu çorba olarak algılanmaz. Bundan dolayı, ezogelin çorbasının kültür olarak ayrı bir yere sahiptir. Ezogelin çorbası, içerdiği besinler ile zengin bir vitamin ve mineral kaynağına sahiptir. Bundan dolayı, sağlık açısından oldukça faydalı bir çorba türüdür. Ayrıca kış ayları havaların sertleşmesi ile ilk olarak akla gelen çorba türüdür. Ezogelin çorbası, boğazları yumuşatmakta ve bünyeyi dinç tutmakta bire birdir. İçerdiği zengin vitamin, kalsiyum ve mineraller ile grip ve nezleye bağlı olan kış aylarının en bela hastalığı gribal enfeksiyonlarında vücudu dinç tutma ve halsizlik, kırgınlık gibi rahatsızlıkları gidermektedir. Bundan dolayı geçmişten günümüze ezogelin çorbası adı gibi kültürümüzün bir parçası olarak hayatını sürdürmektedir.

Ezogelin Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Meyanesi için
Ezogelin Çorba Nasıl Yapılır?

İlk olarak soğanları ince bir şekilde doğrayarak sarımsakları da hafif bir şekilde dövünüz. Sonrasında bir tencere alarak içine tereyağını atın ve ocakta iyice kızdırın. Tereyağı kızgınlaştıktan sonra tencerenin içine ilk olarak soğan ve sarımsakları atıp rengi olgunlaşana kadar pişirdikten sonra tekrardan tencerenin içine mercimek, pirinç ve bulguru atarak hepsini birlikte karıştırarak son olarak tencerenin içine suyunu ve bir tutam tuzu ile pul biberi atarak lezzetli bir şekilde kaynaması için, ocağın altını hafif kısarak, kaynaması için üstünü kapatıp diğer işleme geçiniz. Tekrardan farklı bir tencere alarak içine sıvı yağını aktarın. Sonrasında içine ununu da ekleyerek karıştırın. Ardından salçasını ekleyin. Ardından tencerenin içine suyunu ekleyin ve kaynaması sağlayın. Ardından diğer ocaktaki tencerenin içindeki pişirilmesini sağladığınız bakliyatları, un kavurduğunuz tencereye boşaltın. Birkaç dakika daha kaynamasını sağladıktan sonra ocağı kapatarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }