{ "title": "Ev Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/ev-tarhana-corbasi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 08:15:27", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Ev tarhana çorbası nasıl yapılır, Tarhana çorbası çoğumuzun bildiği hemen her evde bulunan yapımı zahmetli ama lezzetli bir çorbadır. Tarhana yöre yöre değişmekte; beyazı, kırmızısı, kurusu, sütlüsü gibi tarhana çeşitlerı çoktur. Sizlere genelde kullanılan kırmızı tarhanayı aktaracağız.

Kırmızı un tarhanasının uygun olduğu aylar ağustos ve eylül aylarıdır sebebi ise içine konulam malzemeler o aylarda daha bol bulunur. Yapımı zor gibi görülse de aşamaları taķ ip edilirse sizlere kolaylık sağlar. Dört aşaması vardır. Bunlar hazırlama, yoğurma, dökme ve kurutmadır.

Ev tarhana çorbası malzemeleri
Hazırlanışı: Kuru fasulye, nohut ve mercimeği akşamdan ıslatıp yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Diğer taraftan bütün sebzeleri ve yeşillikkeri suda haşlayarak onları da yumuşak hale getiriyoruz. Pişirdiğimiz sebzelerin karışımıyla, nohut, fasulye, mercimekle karıştırıp yoğuruyoruz. Daha sonra bu karışımı robotta geçiriyoruz. Robottan geçirdiğimiz malzemeyi büyük yoğurma kabına boşaltıp üstüne yoğurt ve mayayıda ekliyip unla birlikte yoğuruyoruz. Duruma göre un eklenebilir. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru dinlenmesi için bırakıyoruz. Havadar ve üstü kapalı şekilde ekşi olmasını istemiyorsanız 5-6, istiyorsanız 9-10 gün bekletiyoruz.

Burada püf nokta mayalı hamur olduğu için, 2 günde bir kabaran hamuru yoğurmamız lazım. Bekketilen hamuru daha sonra geniş temiz bir beze el büyüklüğü şekilde parçalayıp, hafif kurumaya alıyoruz. İyice kurumadan elimizde ufalama yapıp toz haline gelinceye kadar robottan geçiriyoruz. Toz haline gelen tarhanayı kurutmaya alıyoruz. Kurutma işleminde dikkat edeceğimiz nokta, direk güneş ışığında beklerse beyazlaşır. Kırmızı olmasını istiyorsak buna dikkat edilmesi lazım. Yaklaşık bir hafta arada bir karıştırarak kurutmaya alıyoruz. Bu sürenin sonunda kavanozlara doldurup işlemleri bitiriyoruz.

Tarhana yapımında püf noktalar: Tarhana hamurunu dökme aşamasında ufak parçalara ayırıp, bezini sık değiştirerek kurumasını kolaylaştıralım. Kırmızı renginin fazla olmasını istiyorsanız ķ ırmızı biber ve salçayı artıralım. Elle ovalamada yanınıza yardımcı bulun.

Afiyet olsun.
" } ] }