Ekşili Köfte Çorbası, Anadolu'ya ait bir yöresel yemek çeşidi olan ekşili köfte çorbasının bulgurlu ve pirinçli çeşitleri de bulunmaktadır. Yapımı biraz zahmet gerektirse de bayramlarda ve düğünlerde sıkça yapılan bu çorba türünü kesinlikle denemelisiniz. Bu yazımda sizlere terbiyeli ekşili köfte çorbası tarifini yazdım. Siz dilerseniz terbiyesini hazırlamayıp sade ekşili köfte çorbası da yapabilirsiniz. Ama bana sorarsanız terbiyeli ekşili köfte çorbası sadesine göre çok daha güzel oluyor.
Terbiyeli Ekşili Köfte Çorbası İçin Malzemeleri
200 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğanın yarısı
1 yemek kaşığı pirinç (Kırık pirinç de kullanabilirsiniz)
3 tepeleme yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun yarısı
Göz kararı tuz ve karabiber
Terbiyeli Ekşili Köfte Çorbası Nasıl Yapılır?
Derin bir kap alınır. Bir orta boy soğanın yarısı kesilir ve sorulup, derin kabın içerisine rendelenir. Aynı kabın içine 200 gram kıyma, 1 yemek kaşığı pirinç ve göz kararı tuz ile karabiber eklenir. Eklenen tüm malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra iyice yoğrulur. Yoğrulup hazırlanmış olan kıymadan fındık büyüklüğünde parçalar koparılır. Koparılan parçalar ıslatılmış avuç içi ile yuvarlanıp top köfteler haline getirilir. Düz bir tabağın içine 3 tepeleme yemek kaşığı un koyulur. Yuvarlanan köfteler bu unun içine bulanır. Bir tencerenin içerisini 6 su bardağı su koyulur ve içine bir tutam tuz eklenip, orta ateşte kaynatılır. Tenceredeki su kaynadıktan sonra, yuvarlanan köfteler bu suya atılır ve kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatılıp ateşten alınır. Bir kâsenin içine yarım limonun suyu sıkılır. Üzerine 3 yemek kaşığı yoğurt ile 1 adet yumurtanın sarısı eklenir ve iyice karıştırılır. Kâsedeki karıştırılan malzemelerin içine azar azar karıştırarak ve toplam beş yemek kaşığı olacak şekilde çorbanın suyundan eklenir ve bu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Bu kısımda çorbanın kesilmesini önlemek için hem kâseye çorba koyarken hem de kasedeki karışımı tencereye eklerken sürekli olarak karıştırmak gerekmektedir. Daha sonra ise tenceredeki çorba 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınıp, sıcak olarak servis edilir.