{ "title": "Ekşili Çorba", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/eksili-corba.jpg", "date": "19.01.2024 12:53:31", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Ekşili çorba, Ekşi seven insanların bolca tükettikleri bu mükemmel lezzet birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Fakat bazı insanların bu çorbayı yapamaması nedeni ile tüketilememesi onlar için üzücü bir durumdur. Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ekşili çorba özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde bolca tüketilen ve çok sevilen bir çorba türüdür. Bunun yanında lezzeti nedeni ile her yemeğin yanında tüketilebilmesi de bu çorbayı birçok zaman yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ekşili çorba içerisinde biraz fazla malzeme kullanılmaktadır. Fakat kullanılan malzemeler çorbanın lezzetine bakıldığında tamamen unutulmaktadır. Ekşimsi bir tadı olan ekşili çorbanın içerisine koyulan malzemeleri temin ettikten sonra yapılış aşamasına geçmeniz sizleri daha sonra bu malzemeleri temin etme ile uğraştırmayacaktır. Bu nedenle malzemelerin tümünü önceden hazırlayarak çorbanın yapılışına geçebilirsiniz. Ekşili çorba yapmadan önce köftesi için, sosu için ve üzeri için ayrı ayrı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekşili Çorba Malzemeleri
Sos yapılacak malzemeler
Üzeri için kullanılacak malzemeler
Ekşili çorba nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kap içerisine köfte malzemelerini ekleyerek iyice yoğuralım. Yaklaşık 10 dakika kadar yoğurma işlem yeterli olacaktır. Daha sonra bir tepsinin üzerine un serperek her yerini unlayın. Daha sonra yoğurmuş olduğunuz köfteyi küçük parçacıklar alarak misketler boyunda yuvarlayarak hepsini tepsinin üzerinde iyice unlayın. Unlama işlemini köfteleri yuvarlayarak değil tepsiyi sallayarak un ile temas ettirelim.

Daha sonra bir tencere suyun içerisine bir miktar tuz atarak yaklaşık 5 dakika kadar kaynatın. Su iyice kaynadıktan sonra yapmış olduğumuz köfteleri suyun içerisine yavaş bir şekilde dağılmamasını sağlayarak ekleyin. Bu şekilde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra köftelerde hemen hemen pişmiş olacaktır.

Bu köfteler kaynarken sizlerde ayrı bir kap içerisinde unu, yumurtayı yoğurdu karıştırarak üzerine yarım limonun tümünü ekleyerek oldukça karıştırın. Bu işlemi boca çırparak yapabilirsiniz. Bu karışım içerisine isterseniz bir kaşık kaynayan köfte suyundan ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Bu karışım tamamlandıktan ve köftenin kaynama süresi dolduktan sonra artık yavaş bir şekilde kaynayan köftelerin içerisine bu karışımı yavaş ekleyebilirsiniz. Bu karışımı hızlı eklerseniz bu durumda topaklanma gibi problemler meydana gelebilir.

Son olarak ekşili çorba üzerine kullanacağınız basit sosu da yaptıktan sonra afiyetle çorbanızı tüketebilirsiniz. Bunun için öncelikle küçük bir tava içerisinde zeytinyağını ve tereyağını eritin. Üzerine naneyi de ekledikten sonra çorbayı servis yapabilirsiniz.
" } ] }