{ "title": "Düğün Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/dugun-corbasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:05:46", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Düğün Çorbası, Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmez lezzeti arasındadır. Sebze, et ve sakatat kullanılarak oluşturulan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla rastlanır. Özellikle köy mutfaklarının birçoğunda çorba mutlaka aranmaktadır. Hazırlanan çorba yoğun bağ bahçe işlerinde yorulan kişiler için, günü zinde başlamanın veya genellikle çetin kış aylarında kışın etkili olduğu bölgelerde vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın yolu olarak bilinmektedir. Limonlu terbiye hazırlanarak oluşturulan düğün çorbası Rumeli mutfağının mutfak kültüründe var olan bir çorba terbiyeleme usulü olarak bilinir. Düğün çorbasında yapılan bu terbiyenin uygulanışına yer verilecektir. Öte yandan, bazı özel kutlamalarda özellikli olması gereken çorbalar arasındadır. İşte söz konusu olan düğün çorbası isminden anlaşılacağı gibi, özellikle düğünlerde, sünnet yemeklerinin eşliğinde ve buna benzer kutlamalarda sofrada yer alır. Düğün çorbası özellikle Trakya yöresinde olduğu gibi, Rumeli de Bulgaristan'ın Türk nüfusunun yoğunlukta olduğu yerlerinde hala yapılır. Üstelik damağa doyumsuz tat oluşturan lezzetiyle, çorbaların hası olarak bilinir ve bu şekilde nam almıştır.

Düğün Çorbası malzemeleri
Düğün Çorbası Nasıl Yapılır?

Düğün çorbası hazırlanışına öncelikle kuru soğan ve sarımsaklar soyularak, soyulan soğanlar güzelce yıkanarak işe başlanır. Havuçlar soyulur ve büyük parçalar halinde doğrama tahtasında küp-küp doğranır. Maydanozlar güzelce ayıklanır ve iri parçalar halinde doğrama tahtasında doğranır. Bu malzemeleri, 1 litre su olan bir tencereye biraz tuz ilave edilerek ve kuzu gerdanı ilave ederek yaklaşık olarak 1 saat süreyle pişmeye bırakılır. Bu arada suyun üzerinde oluşan barlar, delikli kepçeyle alınmalıdır. Bu süre sonrasında elde edilen et suyunu süzerek bir başka kaba alalım. Gerdan etini elimizle parçalara ayıralım.

Derin olan bir tencereye yarım paket margarinin ya da tereyağını koyalım ve üzerine un ilave edelim. Birkaç dakika un pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Kenara ayrılan et suyu azar azar ilave edilir ve bir çırpma teliyle sürekli karıştırılarak eklenir. Çırpmakta ki amaç unun topaklanmasının engellenmesidir. Didiklenen gerdan eti parçaları da bu karışıma ilave edilir ve tuzu karabiberi eklenir, kısık ateşe koyulur. Rumeli çorbalarının vazgeçilmezi olan, limonlu terbiye oluşturulmaya geçilir. Bu terbiye için hazırlanan limon suyu ve yumurtalar iyice çırpılmalıdır. Çorbadan bir kâse kadar çorba suyu alınır ve azar azar hazırlanan limonlu terbiyeye eklenir. Karışımın iyice karışması sağlanır. Bu şekilde limon terbiyesi hazırlanmış olur. Bu aşamada gerçekleştikten sonra limonlu terbiye kısık ateşe alınır ve kaynamakta olan çorbaya azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenir. Geriye kalan tereyağı ya da margarin bir tavada kızdırılır, bir kaşık kırmızı biber ilave edilir. Buna yöredeki adıyla çorbanın yağını yakmak adı verilmektedir. Hazırlanan kızgın yağ, çorbanın üzerine gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }