Bulgur çorbası, Mengen'e ait yöresel bir çorba çeşididir. Ancak ülkemizin dört bir bölgesinde sevilerek yapılmaktadır. Tıpkı şehriye ya da hazır çorbalar kadar kolay bir hazırlanışı vardır. Zor anlarınızda adeta bir kurtarıcı olarak bulgur çorbasını ikram edebilirsiniz. Bulgur çorbası tarhana çorbası gibi besleyici değeri oldukça fazla bir çorbadır.
Çorba tarifine geçmeden önce bulgurun faydalarını şu şekilde anlatabiliriz;
Bulgur bağırsak kanserine karşı kalkan oluşturma özelliği vardır.
Çözünür ve çözünemeyen lif bakımından oldukça zengin bir yapısı vardır.
Bulgur içeriğinde bol oranda glüten protein bulundurur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sinir ve sindirim sistemi üzerinde yararları oldukça fazladır.
Bol lif ve az yağ içerdiği için kilo aldırmaz.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Vitamin ve protein açısından pirinçten daha zengin bir yapıya sahiptir.
Bulgur Çorbası Malzemeleri
4 yemek kaşığı kadar bulgur
1 tane orta boyda kuru soğan
2 diş kadar sarımsak
3 yemek kaşığı kadar un
1 yemek kaşığı kadar salça
Sıvı yağ
Kemik ya da tavuk suyu eklenir
Tuz
Üzeri için
1 yemek kaşığı kadar tereyağı
1 kahve kaşığı kadar kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı kadar kuru nane
Bulgur Çorbası Nasıl Yapılır?
Bulgur çorbamıza sıvı yağını uygun bir tavaya koyarak başlıyoruz. Sıvı yağın içine unu ekleyerek unumuzu kokusu çıkana kadar tavada kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan unun üzerine salça ve bir miktar su ekleyerek karıştırıyoruz. Farklı bir tencerenin içine kuru soğanı, sarımsağı ve bulguru ekleyerek bir miktar sıvı yağ ile pişiriyoruz. Kavrulan karışımı unlu karışıma ekleyerek, üzerine sıcak su koyuyoruz. Ardından kemik suyumuzu ve tuzumuzu ekleyerek bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz.
Ufak bir tavanın içinde yağ, pul biber ve nane ile sos yapıyoruz ve pişen çorbamıza ekliyoruz. Artık bulgur çorbamız sofrada yerini almaya hazır.