{ "title": "Buğdaylı Yayla Çorbası", "image": "https://www.corbatarifleri.gen.tr/images/bugdayli-yayla-corbasi-4341.jpg", "date": "20.01.2024 09:45:56", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Buğdaylı yayla çorbası: Yayla çorbası Konya'nın düğün yemeklerinde baş tacı olarak misafirlerine sunduğu bir lezzettir. Yayla çorbasının yapımı oldukça kolay olmasına rağmen yoğurdun kesilme tehlikesi olduğu için dikkatli yapılması gerekir. Yoğurdun kesilmemesi için ise tahta kaşık kullanmak önemlidir. Buzdolabından çıkartıp doğruda yoğurdu kullanmak yoğurdun kesilmesine yol açacağı için yoğurdu oda sıcaklığında bekletildikten sonra kullanmak daha uygundur. Yayla çorbasının pirinçli, buğdaylı ve dövmeli gibi çeşitlerini de yapabilirsiniz. Fakat buğdaylı yayla çorbası, güzel yapıldığı zaman vitamin yönünden oldukça zengindir. Ayrıca damak tadınıza uygun lezzetli bir çorba çeşididir. Yayla çorbası, kışın tüketilen en fazla çorba türü olarak da bilinmektedir. Yayla çorbasının yapımı kolay olmasına rağmen her malzemeyi zamanında ve titizlikle kullanıldığı takdirde her seferinde istediğiniz kıvamı tutturabilirsiniz.

Buğdaylı yayla çorbası için malzemeler
Buğdaylı yayla çorbası nasıl yapılır?

Aşurelik buğdayı düdüklü tencereye alarak su ilave edilir. 15 dakika kadar haşlanır. Düdüklü tencereyi bir kenara alarak dinlenmesini sağlayın. Yoğurdu oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Mümkünse son kullanma tarihine yakın olmasına özen gösterin. Çünkü yoğurdun ekşimeye yakın olması tadını arttırmaktadır. Yoğurdu ve yumurtayı bir kaba alınarak mikserle iyice karıştırın ve karıştırdığınız karışımı tencereye aktarın. Kısık ateşte tahta kaşık kullanarak sürekli farklı yönlerde karıştırınız. Çorbayı aynı yönde sürekli karıştırırsanız lezzeti kaybolacak ve yoğurt kesilecektir. Yoğurdu bir yandan karıştırırken diğer yandan da bir su bardağı sıcak su hazırlayın. Kaynamaya yakın sıcak suyu azar azar ilave ederek yoğurdun kıvamını inceltmeye başlayın. Çorba tekrar kaynayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Kaynamaya başlamadan önce haşladığınız aşurelik buğdayı suyundan süzerek ilave edin. İçerisine bir miktar tuz atın ve kısık ateşte 10 dakika buğdaylar ile yoğurdun kıvama gelmesini bekleyin. Buğdaylı yayla çorbasının kıvamı fazla koyu olursa yavaş yavaş sıcak su ekleyin ve kıvamını inceltin. Tencereyi ateşten dinlendirin. Ufak bir tavada tereyağını orta ateşte eritmeye başlayın. Tereyağını yakmadan pul biberini ekleyin. Tereyağı kahverengi halini alıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz tereyağını çorbanın üzerine gezdirin ve en son kuru naneyi ekleyin. Eğer taze kişniş lezzetini çorbanız da seviyorsanız nane yerine kişniş de kullanabilirsiniz. Kışın soğuk havalarda içinizi ısıtacak bu çorba özenle ve dikkatle yapıldığında gönül rahatlığı her seferinde kıvamını tutturacağınız bir lezzet olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }